AFRIČKI ANTICIKLON JAČA PREMA SRBIJI: Meteorolog otkriva kakvo nas vreme čeka u oktobru

Novosti online

26. 09. 2023. u 13:43

METEOROLOG Ivan Ristić dao je orijentacionu vremensku prognozu za naredni period.

АФРИЧКИ АНТИЦИКЛОН ЈАЧА ПРЕМА СРБИЈИ: Метеоролог открива какво нас време чека у октобру

Foto: D. Balšić

- Ove godine kasnilo je leto, evo sad jesen. Do kraja septembra zadržaće se letnje maksimalne temperature koje će se kretati od 24°C do 28°C, jutarnja temperatura uglavnom između 10°C i 15°C. Zbog sve manjeg uticaja visinskog ciklona biće sve manje oblaka, a sve više sunca. Duvaće slab, povremeno umeren istočni i jugoistočni vetar - napisao je Ristić na svom Fejsbuk profilu.

- U zapadnu i jugozapadnu Evropu ponovo stiže afrički aniciklon nazvan "Apolon" i donosi prave letnje temperature u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C. U nedelju, 1. oktobra, sa severozapada nam dolazi prolazno naoblačenje i manje osveženje. Vetar umeren severozapadni. Zatim od ponedeljka, 2. oktobra, do četvrtka, 5. oktobra, prema nama jača afrički anticiklon i donosi postepeni porast temperatura, biće pretežno sunčano i toplo sa najvišim dnevnim temperaturama od 25°C do 29°C - naveo je meteorolog.

Foto: N. Skenderija/Jutjub/Novo jutro

Tokom sledeće nedelje počeće postepena promena sinoptičke situacije iznad cele Evrope.

- Jača na Atlantiku "azorski" anticiklon uz formiranje termobaričkog grebena koji će usloviti da hladan artički vazduh krene prema evropskom kontinentu. Pogoršanje vremena, naoblačenje sa kišom, pojačanim severozapadnim vetrom i padom temperature za oko 10 stepeni očekujemo u drugoj polovini sledeće nedelje najverovatnije u dane sledećeg vikenda 7. i 8. oktobra. Hladniji period potrajaće do sredine oktobra, kada će početi sa malim zakašnjenjem miholjsko leto - zaključuje Ristić.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)