BROZOVE NALOGE IZVRŠAVALI I POSLE NJEGOVE SMRTI: Novinar i publicista Milorad Vukašinović o SFRJ od 1971-1991 (VIDEO)

J. S.

21. 09. 2023. u 20:51

PERIOD od 1971–1991. godine,po oceni novinara i publiciste Milorada Vukašinovića jedan je od najsloženijih u istoriji međunarodnih odnosa u okviru kojeg su mnogi uticajni faktori podsticali dezintegraciju jugoslovenske države.

БРОЗОВЕ НАЛОГЕ ИЗВРШАВАЛИ И ПОСЛЕ ЊЕГОВЕ СМРТИ: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић о  СФРЈ  од 1971-1991 (ВИДЕО)

KCNS

Od početka šezdesetih godina, odnosi između SAD, kao vodeće zemlje Zapada i SFRJ, išli su uzlaznom linijom. O tome svedoče i mnogobrojni ugovori koji su sklapani, što javno, što tajno između SFRJ i SAD. Formiranje Nesvrstanih  unekoliko  je promenio te odnose, a ubrzo je SFRJ izgubila status „najpovlašćenije nacije u trgovini sa SAD".

Koncepcija trilaterizma, povezivanje SAD, Evrope i Japana kao najbogatijih regiona sveta, označila je početak završne faze Hladnog rata čija je karakteristika bila prelazak iz faze statičnog bipolarizma na model tzv. prikrivenih akcija kojima su upravljale uticajne organizacije svetske zakulise kao što je Bilderberg grupa. Uključivanjem Rimokatoličke crkve u svetsku politiku, model prikrivenih akcija u odnosu na Sovjetski savez ušao je u novu fazu.

Francuski general Galoa lično je svedočio da je nemačka operacija rasturanja SFRJ dugo planirana. Na identičan način je o SFRJ govorio i Bžežinski 1978. godine, tada u svojstvu Karterovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Naposletku, Vukašinović ističe da je nemoguće amnestirati Josipa Broza od istorijske odgovornosti za ono što se dogodilo svega deset godina nakon njegove smrti. Pored njega, ogromnu odgovornost za tragediju Srba nose njegovi komunisti koji su, osim časnih izuzetaka, poslušno izvršavali Brozove antisrpske naloge.

 Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „SFRJ u rukopisu zakulise (1971–1991)" može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)