ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Ulaganja u OIE važna za veću energetsku nezavisnost, sigurnost i privredni rast (FOTO)

Novosti onlajn

14. 09. 2023. u 15:26

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je na konferenciji „OIE Srbija 2023“ da su ulaganja u obnovljive izvore energije važna za veću energetsku nezavisnost i sigurnost, ali i da treba da budu jedan od pokretača privrednog rasta, investicija i povećanja zaposlenosti.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Улагања у ОИЕ важна за већу енергетску независност, сигурност и привредни раст (ФОТО)

Foto: ministarstvo rudarstva i energetike

- Kad se osvrnemo na period od skoro godinu dana, koliko postoji ovo Ministarstvo, možemo reći da smo napravili značajne korake da ubrzamo razvoj sektora OIE, a da taj razvoj bude na zdravim nogama. Za šest meseci pripremili smo i doneli izmene Zakona o korišćenju OIE tako da omogućimo dalji razvoj OIE, i da istovremeno imamo stabilnost sistema. Doneli smo i podzakonske akte i sproveli prve aukcije za tržišne premije, najveće koje su se odjednom sprovele u našem regionu po evropskom modelu - rekla je Đedović Handanović, otvarajući konferenciju koju je organizovalo udruženje OIE Srbija, u Vrdniku.

Ona je istakla da je aukcijama obezbeđeno više od milijardu evra novih investicija, devet novih elektrana kapaciteta više od 700 MW, čime će se postojeći kapaciteti iz OIE udvostručiti. 

Ona je pozvala zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i da budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energetike, u kojem ukupna vrednost projekata iznosi oko 15 milijardi evra. Trogodišnji plan sistema podsticaja OIE predviđa da za tri godine dobijemo novih 1.300 MW iz OIE", navela je Đedović Handanović.

Ona je dodala da ostvareni rezultati u kratkom periodu pokazuju da je država dobro razumela glavnu poruku investitora u prethodnom periodu, da je potrebno što pre stvoriti uslove za izgradnju novih elektrana i da to nije nešto što samo traže investitori, već što je potreba čitavog društva, jer se tiče i energetske sigurnosti i zdrave životne sredine.

- Energetska tranzicija je posao i zadatak svih nas, i može biti uspešna samo ukoliko svi - država, investitori, energetske kompanije – budemo radili u istom pravcu. Ministarstvo rudarstva i energetike je preduzetim i realizovanim koracima do sada pokazalo da jasno zna u kom pravcu ide i uzdam se da ćemo imati povoljan vetar da nam pomogne na tom putu - poručila je ministarka.

BONUS VIDEO:

SLUŽIMO SRBIJI: Pogledajte čestitku Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024