MINISTARKA GRUJIČIĆ NAJAVILA: Uskoro otvaranje kancelarije za retke bolesti - Pacijenti pozdravljaju odluku

Novosti onlajn

11. 09. 2023. u 12:06

DANICA Grujičić, ministarka zdravlja najavila je da bi uskoro trebalo da bude formirana kancelarija ili uprava za retke bolesti.

МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ НАЈАВИЛА: Ускоро отварање канцеларије за ретке болести - Пацијенти поздрављају одлуку

Foto: D. Milovanović

Ova inicijativa je dočekana sa oduševljenjem od strane udruženja pacijenata, a donosi sa sobom nove perspektive za sve koji su suočeni sa izazovima retkih bolesti.

Olivera Jovović, predsednica NORBS-a iz kancelarije za retke bolesti istakla je da je inicijativa ministarke Grujičić važan korak. Posebno je istakla da pacijenti sa retkim bolestima ne zahtevaju samo medicinsku negu već imaju potrebu i za socijlanom zaštitom, obrazovanjem i podrškom u svakodnevnom životu.

- Glas udruženja pacijenata je jasan - ova kancelarija treba da bude deo Ministarstva za demografiju i brigu o porodici. Iako bi se možda očekivalo da bude deo Ministarstva zdravlja, trenutni kontekst ukazuje na to da je Ministarstvo za demografiju i brigu o porodici bolji izbor. Ovde se prepoznaje važnost porodice kao temelja društva i potreba da se podrže porodice koje imaju člana sa retkom bolešću - rekla je Jovović.

Saznajemo i kako će ova nova kancelarija pomoći udruženjima pacijenata sa retkim bolestima i olakšati komunikaciju sa vlastima i lekarima.

- Ideja je da postane centralno mesto gde će pacijenti moći da se obrate i iznesu svoje svakodnevne probleme. Često se suočavaju sa različitim izazovima, bilo da je reč o pristupačnosti školama ili izmenama zakona. Problemi su raznovrsni i često zahtevaju brzu reakciju - istakla je Jovović i objasnila u kojim segmentima:

- Ova kancelarija će se baviti svim aspektima retkih bolesti, uključujući zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ideja je da pruži sveobuhvatnu podršku pacijentima i njihovim porodicama. Ovo je značajan pomak jer pacijenti neće više morati da se oslanjaju samo na udruženja pacijenata. Sada će imati pristup institucionalnoj podršci, što može biti od presudnog značaja za njihovu dobrobit.

(Kurir) 

BONUS VIDEO: PATRIJARH U VETERNIKU: Veliko osvećenje hrama Prepodobnog Simeona Mirotočivog

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)