NACIONALNA ČITANKA GLAVNI ZADATAK: Obeleženo 210 godina službenih glasila Srbije

Lj.B.

07. 09. 2023. u 14:58

Izdavanje nacionalne čitanke je najvažniji zadatak koji je pred nama. Zajedno sa zavodom za uzbenike radićemo na realizaciji tog projekta. Ovo je rekao Mladen Šarčević, v.d. direktora "Službenog glasnika" na svečanosti povodom 210 godina službenih glasila Republike Srbije, koja je održana u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

НАЦИОНАЛНА ЧИТАНКА ГЛАВНИ ЗАДАТАК: Обележено 210 година службених гласила Србије

privatna arhiva

Ovim događajem obeleženo je 210 godina od izlaska prvog broja "Novina serbskih" koje je u Beču izdao Dimitrije Davidović, čime su u prošlost otišli dobošari koji su obaveštvali narod o novim zbivanjima u Srbiji i svetu.  Inače, "Službeni glasnik" baštini tradiciju izdavanja službenih glasila, koja počinje 1813. godine objavljivanjem "Novina serbskih".

Šarčević je najavio velike i značajne projekte, među kojima je i zajedničko izdavaštvo sa drugim državama, podrška mladim književnicima, prevođenje književnih dela naših pisaca na strane jezike, izrada suvenira na kojima bi bili prikazani kultrna dobra Srbije, a koji su namenjeni strancima...

Kao jedna od najvažnih projekta najavljena je i digitalizacija "Novina serbskih", a o toj temi viš je govorio akademik Aleksandar Kostić, koji se bavio ovim poslom.

- Digitalizacia je započeta pre više od jedne decenije i to je bio jedan od najobinijih i navažnijih projekta - istako je akadmeik Kostić i naveo da su uspeli da reše i problem sa ortorafijom kojom su pisane "Novine serbske" a koju savrmena tehnolkogije ne prepoznaje.

- Prodžces digitalizacije u jendom momentu je zausgtavljen, a nameravamo da ga opet pokrenemo s amrtve tačne - čporučio je Kostić.

Na svečanosti u Rektoratu beogradskog univerzoteta izvedena je i predstava pod nazivom "Od dobošara do klika", u kojoj je prikazana evolucija prirode i namene službenih glasila, počevši od 1813. godine i pokretanja "Novina serbskih" iz Beča koje pokrenjuo Dimitrije davidović koji je kasnije bio i tvorac prvog srpskog ustava - Sretenjskog ustava iz 1835. godine.

Zahvalnice

Povodom jubileja "Službenog glasnika" dodeljene su zahvalnice, a među dobitnicima su i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić, generalni skeretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić, ministarka za evropske integracije Talja Miščević...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)