SAHRANJENA UPOKOJENA IGUMANIJA TEOKTISTA: U porti manastira Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici

D. Z.

06. 09. 2023. u 19:21

U PORTI manastira Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici danas je sahranjena igumanija ovog hrama mati Teoktista koja se upokojila u ponedeljak veče.

САХРАЊЕНА УПОКОЈЕНА ИГУМАНИЈА ТЕОКТИСТА: У порти манастира Успења пресвете Богородице у Ђаковици

foto privatna arhiva

Zaupokojenu liturgiju igumaniji služio je episkop raško-prizrenske eparhije Teodosije uz sasluženje episkopa novobrdskog Ilariona i dvadesetak sveštenoslužitelja iz ove ali i niške eparhije kao i prisustvo nekoliko desetina vernika sa Kosova i Metohije, centralne Srbije ali i Crne gore.

Posle liturgije služeno je opelo za pokoj duše ove igumanije koja je bila čuvar srpstva u gradu u kojem , od 12 500 Srba koliko ih je živelo do 1999 godine, sada osim povratnice Dragice Gašić i jedne starice u hramu više nema Srba.

- Mati Teoktista je bila naš oslonac, dočekivala nas je i tešila raseljene. Hrabra, požrtvovana ali i nežna u isto vreme, mati Teoktista je bila u neprestanim molitvama kako za Srbe sa Kosova i Meothije tako i čitav srpski narod-ističu raseljeni Srbi iz Đakovice govoreći o igumaniji koja je upokojena u porti hrama u kojem je , kako je navela eparhija raško-prizrenska provela gotovo četiri decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti