OSNOVAN VLADIN SAVET ZA PITANJA STAROSTI I STARENJA: Cilj je razvijanje koncepta aktivnog starenja

Novosti online

22. 08. 2023. u 15:29

Savet Vlade Srbije za pitanje starosti i starenja održao je danas konstitutivnu sednicu, u Palati Srbija. Cilj je, kako je istakla ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić, koja predsedava ovim telom, razvijanje koncepta aktivnog i zdravog starenja.

ОСНОВАН ВЛАДИН САВЕТ ЗА ПИТАЊА СТАРОСТИ И СТАРЕЊА: Циљ је развијање концепта активног старења

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Ministarka je istakla da je taj koncept osnovna nit i buduće stregije, o kojoj je pre nekoliko dana završena javna rasprava, a čiju je izradu pokrenulo njeno Ministarstvo.

Sednici Saveta su prisustvovali i članovi Radne grupe za izradu ove strategije, koji su nakon razmatranja svih pristiglih komentara tokom javne rasprave, odlučili da ona nosi naziv - Strategija aktivnog i zdravog starenja u Srbiji.

- Osnovni koncept je razvijanje svesti o aktivnom i zdravom starenju, jedan drugačiji pristup kada je u pitanju starenje, da probamo da odvojimo pitanje starosti od različitih zdravstvenih i socijalnih pitanja. Da razmišljamo o starenju kao o aktivnoj komponenti, gde pokazujemo sve svoje potencijale i iskustvo koje smo tokom života stekli - rekla je Kisić.

Neki od zadataka novog Saveta biće da razmatra pitanja starenja, društvenog i ekonomskog položaja starih lica, mogućnosti korišćenja njihovih radnih i stvaralačkih i ikustvenih potencijala i učešća u razvoju društva, privrednom i javnom životu, kao i da pokreće odgovarajuće inicijative za unapređenje saradnje sa državnim organima, stručnim, humanitarnim i strukovnim organizacijama i udruženjima, u cilju poboljšanja kvaliteta života starijih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)