ODRŽANI MIHOLJSKI SUSRETI SELA U ĐURINCU KOD SVRLJIGA: Krkobabić - "Edi Tajm etno muzikolog, najbolji je srpski gajdaš"

Novosti online

10. 08. 2023. u 16:48

EDI Tajm etno muzikolog, najbolji je srpski gajdaš, saopštio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon održanih Miholjskih susreta sela u Đurincu kod Svrljiga, manifestacije koju je utemeljio zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem i koja se održava treću godinu.

ОДРЖАНИ МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У ЂУРИНЦУ КОД СВРЉИГА: Кркобабић - Еди Тајм етно музиколог, најбољи је српски гајдаш

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Na takmičenju u Svrljigu izabran je najbolji srpski gajdaš, Edi Tajm (35), etno muzikolog iz Sremske Mitrovice. U tesnoj međunarodnoj konkurenciji gde su se za titulu za najvećeg virtuoza na ovom tradicionalnom instrumentu, borili domaći, ali i izvođači iz Makedonije, Bugarske i Grčke, pobedio je mladi profesor muzičkog koji svira i druge tradicionalne instrumente poput frule i kavala.

Edi Tajm se izdvojio i time što uz sviranje na gajdama i peva. Prema oceni žirija etno muzikologa, među kojima i članica Instituta SANU Mirjana Zakić, njegov nastup u kategoriji troglasnih gajdi nagrađen je kao najkompletniji.

Na bini u Đurincu svoje umeće prikazala su i braća Jovanović, Jovan (22) i Aleksandar (20), poznati svrljiški gajdaši. Ljubav prema ovom instrumentu, naročito tipu troglasnih svrljiških gajdi preneo im je pradeda Nenad, a svirao ih je i čukundeda Petronije Jovanović.

- U vreme naših predaka nije se mogla zamisliti svadba u Svrljigu bez gajdi, dok je danas svojevrstan spektakl kada mladenci zatraže gajdaša- izjavio je Jovan.

Osim ovog takmičenja, na manifestaciji u Svrljigu bila je organizovana i radionica za decu u pripremi belmuža, promocija starih nošnji i zanata kao i igre za penzionere, gde se u šahu i pikadu nadmetalo oko 50 tročlanih ekipa.

U ime Ministarstva za brigu o selu prisutvovovao je državni sekretar Zoran Dimitrijević i poručio da su „Miholjski susreti sela“ prilika da se ponovo pokažemo kao dobri domaćini, kao tolerantni ljudi koji rado organizuju ovakve manifestacije.

Ovaj događaj, ali i susrete organizovane prethodnih dana u Medveđi, Sjenici, Zaječaru, Aleksincu i Trsteniku, posetilo je više od 15.000 ljudi. Osim gostiju iz naše zemlje, programi su privukli i veliki broj turista iz inostranstva, posebno Rumunije i Bugarske.

Organizatori manifestacije koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu ove godine priređuje 95 opština i gradova Srbije, najavljuju ovog vikenda bogat program u Lapovu i Bogatiću. Zato, svi koji nisu otišli na letovanja izvan granica naše zemlje, ili se spremaju za putovanja, mogu svoje vreme kvalitetno da provedu uz odličnu zabavu, stare, proverene gurmanluke i ponešto nauče o detaljima iz zaboravljene srpske tradicije. Spisak mesta sa datumima održavanja programa ovog leta i jeseni, nalazi se se na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" SA BERAČIMA MALINA KOD ARILjA - Rekord upisao Huan iz Vijetnama - u danu ubrao 124,5 kg

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!