ČEDOBDENJE I SANDAVRŠKE MEĐU PREDLOZIMA: Bira se najlepša nova srpska reč

Lj. Begenišić

01. 08. 2023. u 07:00

NA konkurs koji je organizovao sajt "Mala biblioteka" iz Londona, na kome se bira najlepša nova srpska reč pristiglo je dosad 300 predloga. Takmičenje je počelo u maju, traje do 15. septembra, a može da učestvuje svako ko želi, tako što će poslati svoj predlog.

ЧЕДОБДЕЊЕ И САНДАВРШКЕ МЕЂУ ПРЕДЛОЗИМА: Бира се најлепша нова српска реч

Ilustracija

- Reči koje su nam do sada pristigle, a ima ih 300, poslalo je oko 140 takmičara - kaže za naš list Veljko Žižić, urednik stranice "Mala bibliteka". - Po pravilima, svakom takmičaru je dozvoljeno da pošalje do pet reči, toliko najčešće i dobijamo, ali prosek je, ipak, malo manji.

Sajt "Mala biblioteka"

 

Na molbu da nam navede najzanimljivije, Žižić je napravio šarolik izbor nekih od pristiglih reči: čedobdenje, resaviti, sandavrške, nebomis, pamtilo, saplačnik, prelepotica, preduševljavanje, nužohvatno, bezmaštica, raznebisiti, pletenjak, prebac, letež, priznačaj, velemoždan, jezgrovna, proletarije, neželjak, postranac, duhoklonuće, beztebnost, demonokrntija, čudnoljublje, suncokrem, nesvoj...

Demonokrntija - privid demokratskog uređenja

Uz predloge reči, na konkurs stižu i objašnjenja njihovog značenja.

Čedobdenje: Reč za čuvanje dece, odnosno zamena za čest anglicizam: "bebi siting",

Resaviti: Još jedan predlog - zamena - za kopi-pejst,

Sandavrške: Označava lom u dečijoj sobi, sitne stvarčice, papiriće, sitne igračke koje često završe pod nečijim stopalom. Reč je smislila mama koja je išla za decom i govorila "Pokupite sve vaše sandavrške".

Nebomis: Reč kojom bismo opisali svoju potrebu da se osamimo i mislima budemo sa svojim najdražima koji su daleko, a mislima i pogledom tik uz nas.

Pamtilo: Zamena za "bukmarker". Smislila jedna devojčica koja jako voli da čita knjige. Pamtilo joj pomaže da zapamti dokle je stigla.

Saplačnik: Neko ko je spreman da, iako nije tužan, tuguje/plače sa osobom koja mu je bliska kako bi preuzeo deo tuge na sebe.

Prelepotica: Ova reč se jako često upotrebljava zadnjih godina među ženama. Označava jaku snažnu lepu žensku osobu koja se izdvaja od drugih po lepim osobinama i dobroti.

Preduševljavanje: Zamena za anglicizam "overtink", što znači preterano misliti o nečemu, prenositi misli preko duše previše puta, odatle izraz "preduševljavanje".

Nužohvatno: Predlog zamene za izraz "mast-hev" iz engleskog jezika koji označava moranje da se nešto poseduje, uhvati i ima. Predlog suštinski utiskuje težinu moranja da se nešto ima, odnosno uhvati ili zgrabi u sopstveni posed, te odatle "nužnohvatno".

Bezmaštica: Privremen nedostatak mašte i stvaralačke sposobnosti.

Raznebesiti: Iznervirati, iznenaditi, izazvati duboko osećanje u nekome, zbog nečega, može imati i pozitivan i negativan povod. Reč je nastala iznenada, tokom prijateljkog razgovora.

Pletenjak: zamena za anglicizam "džemper". Gornji deo odeće ispleten od vune ili slične tkanine koji se nosi obično preko košulje, iskovano od dve srpske reči: pletenje i gornjak.

Prebac: Jedan dečak je posmatrajući oca kako stalno koristi fleš memoriju domišljato rekao: "Tata, treba mi tvoj prebac, na čas". Prema tome, zamena za fleš memoriju je "prebac".

Letež: Zamena za engleski "džetlag", odnosno vremenski poremećaj usled letenja na daleki meridijan.

Priznačaj: Osećanje ili misao koju reč pobuđuje (zamena za "konotacija").

Velemoždan: Šaljivo za nekoga ko se pravi "veoma" pametan.

Jezgrovna (elektrana), umesto nuklearna (elektrana).

Proletarije: Mrvice koje ukrašavaju kolače (zamena za "sprinkles").

Neželjak: Zamena za neželjene poruke (tj. "spam").

Postranac: Zamena za "autsajder", tj. kada želimo da izrazimo da se neko drži po strani od ostalih.

Duhoklonuće: Zamena za reč depresija (suština depresije jeste gubitak volje, klonulost duhom).

Beztebnost: Stanje bez tebe (nije nedostajanje, več upravo stanje bez druge osobe) - nadahnuće je iz turskog jezika, koji poseduje reč tog značenja.

Demonokrntija: Privid demokratskog uređenja, gde je demokratija zapravo zloupotrebljena protiv društva.

Čudnoljublje: Zamena za engleski "fetiš".

Suncokrem: Krema za sunčanje, zamenjuje čak tri reči, lako se izgovara, smislio ju je jedan dečak na putu ka morskoj plaži.

Nesvoj: Odlična zamena za engleski "Bot" odnosno ljude ili uređaje bez svog mišljenja.

Naš sagovornik naglašava da, osim preloga za nove reči, urednici sajta dobijaju i veoma pohvalne poruke.

- One nam govore i o iskrenoj ljubavi naših pratilaca za jezik, i o iskrenoj podršci, a nama samima ulivaju puno snage i samopouzdanja - kaže Žižić i navodi neke od poruka: "Živi bili i živeo naš jezik", "Moram priznati da je za mene bilo jako zabavno razmišljati i smišljati nove reči, nadam se da ćete se i Vi zabaviti", "Ljudi tragaju, hoće da uzpomognu da naš vrli srpski jezik ne iskopni, njeguju ga, plijeve, on je za njih sunčevina, ogledalo srpske duše", "Pre svega, genijalna ideja!!!!

Cilj ovog neobičnog takmičenja je da se naš jezik obogati rečima koje opisuju nove pojmove i životne činjenice, ali i kojima bi bile zamenjene tuđice koje nemilice koristimo.

- Želimo da skrenemo pažnju srpske javnosti na reči i vrednost reči koje govorimo - kaže Žižić. - Ponekad iz rasejanja mi posebno dobro vidimo i osećamo poguban uticaj korišćenja tuđica. Meni je neprihvatljivo da pred svojom decom, koja engleski dobro govore, umesto "obrazovanje" izgovorim reč "edukacija". I inače je ta reč u srpskom jeziku potpuno izvitoperena. Ovde treba reći da i drugi jezici imaju slična takmičenja. Iako se ovo ne kaže često, mi smo narod bogat i uman, vrvimo dobrim i vrednim ljudima, bogatim jezikom i vrednim društvenim tekovinama. Ponekad to zaboravljamo. Jezik je sredstvo i ogromna društvena vrednost i tekovina. Mora biti ljubomorno čuvan.

Žižić naglašava da se naš jezik govori u više od sto zemalja, pa je dostignuće povezati sve te zajednice jednom temom. On napominje da se nada da će do 15. septebra nastaviti da pristižu lepi predlozi.

- Mi svakako uživamo u svim lepim porukama i predlozima - poručuje Žižić.

Dodela nagrada za pobedničku reč očekuje se 15. oktobra, u Beogradu ili u Londonu. Pobednik će biti nagrađen sa 600, druga nagrada je 400, a treća 200 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)