PROTERALI SRBE, PA SAD PRAVE MUZEJ ZLOČINA: Priština krenula u formiranje institucije gde će skupljati dokaze o stradanju samo jedne strane

Novosti online

29. 07. 2023. u 08:00

DA su prištinske vlasti definitivno krenule u, ranije najavljivanu, akciju formiranja muzeja žrtava, potvrdio je pre dva dana ministar kulture, omladine i sporta u prištinskoj vladi Hajrula Čeku. Ali, iz njegove izjave jasno se vidi da su žrtve obojene samo jednom nacionalnom bojom - albanskom, kao i da su počinioci isključivo Srbi.

ПРОТЕРАЛИ СРБЕ, ПА САД ПРАВЕ МУЗЕЈ ЗЛОЧИНА: Приштина кренула у формирање институције где ће скупљати доказе о страдању само једне стране

FOTO: Arhiva novosti

Naime, Čeku se oglasio na svom "fejsbuk" profilu posle sastanka Radne grupe za izradu koncepta za osnivanje Muzeja za dokumentovanje i prezentaciju zločina bivše Jugoslavije i Srbije nad Albancima na Kosovu (MKOS). Ova radna grupa formirana je u junu, a Čeku je na društvenim mrežama napisao da "Kosovo sigurnim koracima radi na izradi koncepta za osnivanje Muzeja", kao i da je na sastanku radne grupe razgovarano o konceptu, konkretnim koracima, tekućem radu i podeli odgovornosti.

FOTO: Arhiva novosti

-Kosovo će imati dostojanstvenu muzejsku instituciju u kojoj će naša istorija biti dokumentovana, predstavljena građanima, posetiocima i prenošena novim generacijama, a za to ćemo uzimati najbolje primere u svetu - napisao je.

Priču o osnivanju ovakvog memorijala još 2019. godine pokrenuo je tadašnji predsednik parlamenta u Prištini Kadri Veselji, jedan od osnivača OVK, prijatelj Hašima Tačija i nekadašnji šef tajne službe ŠIK. Veselji se pominje u izveštaju Dika Martija u vezi sa trgovinom ljudskim organima, a uz Tačija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, nalazi se na optuženičkoj klupi pred specijalnim međunarodnim sudom u Hagu. Četvorica lidera OVK terete se za ratne i zločine protiv čovečnosti, za nezakonito hapšenje, pritvor, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubijanje i progon Srba, Roma i Albanaca koji nisu podržavali OVK.

FOTO: Arhiva novosti

Kadri Veselji

Veselji je 2019. najavio i muzej genocida i memorijalni centar za žrtve rata na Kosovu, a kao lokaciju je pominjao železničku stanicu u Prištini, da bi se "obeležio progon oko milion Albanaca, koji su počinili pripadnici srpskih snaga."

Vlada u Prištini usvojila je početkom prošlog meseca predlog odluke o formiranju Radne grupe za izradu koncepta za formiranje Muzeja, a protiv je glasao samo ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

Ni u jednom od dokumenata, niti u izjavama prištinskih zvaničnika nisu pomenute srpske i nealbanske žrtve. Nije pomenuto ni da je tokom juna 1999. godine sa Kosmeta izgnano blizu četvrt miliona Srba i nealbanaca, kao ni da je tokom nasilja na KiM, u martu 2004, ubijeno najmanje 27 osoba, od kojih 16 Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga. Tada je proterano 4.012 Srba.

FOTO: Ministarstvo kulture u Prištini

Hajrula Čeku

Podaci Komisije za nestale Vlade Srbije pokazuju da se oko 1.620 osoba i dalje vodi kao nestalo na KiM, od čega 563 Srba i drugih nealbanaca.

Podaci Kancelarije za KiM pokazuju da je ukupan broj etnički motivisanih napada samo od Kurtijevog dolaska na vlast, 1921. godine, više od 380. U istom periodu zabeleženo je 54 napada na vernike i objekte SPC na KiM, od obijanja i pljačkanja hramova, preko kamenovanja i razbijanja prozora, do ispisivanja grafita i uništavanja crkvenih zastava. Zabeleženo je i 15 napada protiv srpske dece i prebijanja dvanaestogodišnjaka i trinaestogodišnjaka, zastrašivanje, čak i pucanje na dečaka od 11 godina dok je nosio badnjak!

- Odluka privremenih vlasti u Prištini da osnuju parapolitičku instituciju koja bi se bavila dokumentovanjem zločina koje su, kako navode, počinile Jugoslavija i Srbija nad Albancima, od 1918. godine, pa do kraja jugoslovenskog razdoblja, ukazuje na nameru da konstruišu poželjni istorijski narativ sa ciljem kriminalizacije jugoslovenske i srpske države, a pre svega srpskog naroda - kaže za "Novosti" Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

OBAVESTITI PARTNERE

RISTIĆ smatra da bi sve relevatne institucije u Srbiji trebalo da upoznaju međunarodne partnere sa ovim što se trenutno dešava u prištini. Kako kaže, Muzej žrtava genocida će to sigurno učiniti.

Po njemu, ovakav potez ne čudi, jer je u pitanju logičan sled prethodnih pokušaja falsifikovanja istorije, ne samo dvadesetog veka, već i srednjeg i novog.

- Činjenica da osnivaju muzej koji će se baviti javnom memorijalizacijom žrtava, isključivo pripadnika albanskog naroda, govori o političkim motivima, a nipošto o naučnim i humanim. Postavlja se pitanje da li će se ta paraustanova baviti i civilnim žrtvama nealbancima: Srbima, Romima, Jevrejima, pa i Albancima koji nisu bili pristalice kvislinških formacija u Drugom svetskom ratu, kao ni terorističke i separatističke OVK, krajem dvadesetog veka - dodaje Ristić, i naglašava da je logično da tzv. "Republika Kosovo, paradržava, osniva paraustanovu kulture, koja će negovati selektivnu kulturu sećanja i, u najavi, suprotnu istorijskim činjenicama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024