IZ CIRIHA TRI MEDALJE: Uspeh gimnazijalaca iz Srbije na hemijskoj olimpijadi - Doneli srebro, dve bronze i pohvalnicu

Lj. Begenišić

29. 07. 2023. u 09:00

NA najuglednijem takmičenju iz hemije za srednjoškolce - Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, održanoj u Cirihu - učenici iz Srbije postigli su značajan uspeh, osvojivši jednu srebrenu i dve bronzane medalje, i jednu pohvalnicu. Tako su posle matematičara i fizičara, koji su sa međunarodnih olimpijada održanih u Japanu, doneli odličja, zablistali i hemičari.

ИЗ ЦИРИХА ТРИ МЕДАЉЕ: Успех гимназијалaцa из Србије на хемијској олимпијади - Донели сребро, две бронзе и похвалницу

Društvo hemičara Srbije

Srebrnim odličjem okitio se Uroš Poleksić iz Matematičke gimnazije u Beogradu, dok su Janko Popović iz Matematičke gimnazije i Dunja Vuković iz Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu osvojili bronzane medalje. Pohvalnica je otišla u ruke Dušana Đurđevića, učenika Gimnazije u Ćupriji.

- Na međunarodnoj olimpijadi učestvuju ekipe od po četiri člana, a u našoj ekipi svi su osvojili neko priznanje - ponosno nam kaže njihov mentor Dušan Sladić, redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i predsednik Srpskog hemijskog društva.

Naš sagovornik pojašnjava da se takmičenje odvija u dva dela - teorijski deo koji traje pet sati i praktični deo koji traje isto toliko. Rešavaju se vrlo složeni teorijski i vrlo komplikovani praktični zadaci.

Profesor Sladić naglašava da ovi đaci planiraju i u budućnosti da se bave hemijom ili srodnim naukama, pa je tako jedan od takmičara koji je ove godine maturirao u Matematičkoj gimnaziji upisao Hemijski fakultet, a Dunja Vuković koja je završila čuvenu novosadsku gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" upisala je medicinu.

Pripreme u Beogradu i Nišu

Inače, na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja je održana u Cirihu, učestvovalo je 348 takmičara iz 89 zemalja. Osim profesora Sladića, mentor ekipe bio je i Niko Radulović, dekan i redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu. Učenici su se za takmičenje pripremali u Beogradu i Nišu u organizaciji Srpskog hemijskog društva.

- Učešće učenika na ovom, najprestižnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, može imati odlučujući značaj za razvoj njihove buduće karijere - ističe profesor. - Očekujem da će mnogi od njih biti istaknuti članovi naše naučne zajednice i Srpskog hemijskog društva. Jasno je da je za korišćenje njihovog potencijala potrebno značajno ulaganje, kako države, tako i privatnog sektora u istraživanja u hemiji, što bi bilo od koristi za opšti društveni razvoj.

Ovim medaljama nastavlja se tradicija uspeha naših mladih hemičara. Od 2012, otkako Srbija učestvuje na ovom takmičenju, osvojeno je ukupno 40 medalja - jedna zlatna, 13 srebrnih i 26 bronzanih - kao i četiri pohvalnice.

Profesor Sladić ističe da je većina njih završila osnovne studije na Hemijskom fakultetu u Beogradu, doktorske studije neki su nastavili, takođe u Beogradu a neki van granica Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)