"DA OSTANEMO VERNI BOGU, RODU I OVOJ SVETOJ ZEMLJI" U Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena proslavljena manastirska slava (FOTO/VIDEO)

Tanjug

26. 07. 2023. u 21:15

U MANASTIRU Svetih Arhangela kod Prizrena, danas je proslavljena manastirska slava i praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila.

ДА ОСТАНЕМО ВЕРНИ БОГУ, РОДУ И ОВОЈ СВЕТОЈ ЗЕМЉИ У Манастиру Светих Архангела код Призрена прослављена манастирска слава (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Facebook/Manastir Svetih arhangela - Manastir Svetih arhangela - slike

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva iz više eparhija, a na kraju svete liturgije episkop Teodosije je osveštao slavske darove i presekao slavski kolač.

- Neka je srećan i Bogom blagosloven današnji praznik, da nas Sveti Arghangel Gavrilo čuva najviše od nas samih, da ne činimo greške, da ne činimo ono što je protivno Bogu i njegovoj zapovesti i da ostanemo ono što smo uvek bili - verni Bogu, verni rodu našem i ovoj zemlji svetoj koju smo primili u nasleđe i koju treba da sačuvamo braćo i sestre - rekao je episkop raško - prizrenski Teodosije.

https://www.facebook.com/reel/816646416619072

Obeležavanju ove manastirske slave prisustvovala je i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković.

- Danas se proslavlja Sabor Svetog Arhangela Gavrila koji je hrišćanstvu donosio uvek nove vesti, vesti o rođenju Isusa i njegovom vaskrsenju. Ovaj carski grad doživeo je vaskrsenje posle stradanja 1999. godine, i neka nam ovaj praznik bude podstrek i način da izdržimo sve ono kroz šta danas prolazimo. Da kroz veru, jedinstvo i ljubav, kao i kroz istoriju istrajemo u svim izazovima sa kojima se danas suočavamo - rekla je Stojković.

Manastir Sveti Arhangeli podignut je na mestu jedne starije crkve, a građen je od 1343. do 1352. godine, kao zadužbina cara Dušana. U njemu je živelo oko 200 monaha sa prvim igumanom, blaženim mitropolitom Jakovom, koji se starao o izgradnji manastira. Manastirska dobra prostirala su se od Šar planine do Jadranskog mora, a car Dušan je osnivačkom poveljom Svetim Arhangelima poklonio 93 sela, rudnik gvožđa u Toplici, plodnu zemlju i vinograde. Prihodi od bogatog prizrenskog trga pripadali su manasitiru, ulje je stizalo iz Bara, a riba iz Skadarskog i Plavskog jezera. U glavnoj manastirskoj crkvi sahranjen je car Dušan, a pomirenje Srpske crkve i Carigradske patrijaršije, koje se dogodilo u manastiru, najznačajniji je događaj nakon Dušanove smrti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!