"POSTRADALI HRIŠĆANSKI DA SAČUVAJU OVE SVETE PROSTORE": Parastos žrtvama u Starom Gacku; Srbi pokošeni, a svet žmuri 24 godine (FOTO)

D.Zečević

23. 07. 2023. u 10:56

U STAROM Gracku, kod Lipljana, počeo je parastos žeteocima stradalim u masakru 23. jula 1999. godine. Porodice patnju koju osećaju ne mogu da opišu ni posle ovoliko vremena. Žive zbog sećanja na najdraže, a uoči godišnjice bol je najveća.

ПОСТРАДАЛИ ХРИШЋАНСКИ ДА САЧУВАЈУ ОВЕ СВЕТЕ ПРОСТОРЕ: Парастос жртвама у Старом Гацку; Срби покошени, а свет жмури 24 године (ФОТО)

Foto. D.Z.

Parastos služe sveštenici i paroh lipljanski Dragiša Jerinić.

 - Okupili smo se tužnim povodom posle dve decenije od ubistva žetelaca koje su ubili NATO vojnici, direktno ih ubili, jer su umesto da zaštite Srbe naoružavali Albance. Oni su postradali hrišćanski da sačuvaju ove svete prostore - rekao je sveštenik.

Pomenu prisustvuju porodice ubijenih žetelaca, predstavnici Kancelarije za Kim, politički predstavnici Srba, kao i lokalnih samouprava.

Foto. D.Z.

Podsećamo, najmlađi stradali, Novica, imao je 17 godina. Radovao se punoletstvu koje je trebalo da proslavi za tri dana. Ubijen je u petak, a u ponedeljak je trebalo da napuni osamnaest. U večnost sa njim su otišli i njegov otac Momčilo (43), stričevi Mile (39) i Slobodan (32). Na njivama

Foto. D.Z.

Umesto pšenice "pokošeni" su i braća Jovica (29) i Rade Živić (32), Saša (36) i Ljubiša Cvejić (60), Stanimir (44) i Božidar Đekić (52), Andrija Odalović (32), Miodrag Tepšić (48), Milovan Jovanović (30), kao i najstarija žrtva ovog masakra Nikola Stojanović (63) koji je izbegao iz susednog sela Krajišta.

Foto. D.Z.

 - Zločinci su im prišli blizu, nisu stigli ni da pokušaju da se odbrane. Čuli smo čak da su ubice bile obučene u uniforme Kfora. Zato su možda i pomislili da su vojnici došli da ih zaštite i nisu ni pokušali da se spasu - priča Slavica Caca Janićijević Popović koja je u "krvavoj žetvi" ostala bez brata, oca, stričeva...

Vence su položili: ispred Srpske liste - Dalibor Jevtić, Opštine Priština - Novak Živić, Gračanice - Ljiljana Šubarić, Lipljana - Milan Joksimović, Kancelarije za KiM - Milena Parlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona