DEČAK SE OPORAVLJA, U NOVEMBRU JOŠ TRI TRANSPLANTACIJE: Doktorka Stojanović, nefrolog u bolnici u Londonu o zahvatu izvedenom u "Tiršovoj"

B.Radivojević

22. 07. 2023. u 15:00

DEČAK star 10 godina kojem je tim lekara iz Londona pre 12 dana u "Tiršovoj" transplantirao bubreg, dobro se oporavlja posle ovog komplikovanog zahvata, a dobro je i njegova majka, donor organa, kojoj je zahvaljujući baš edukovanim hirurzima iz Engleske, bubreg eksplantiran kroz minimalni rez. Ako sve analize pet potencijalnih primalaca i davalaca organa budu u redu, u novembru bi bubreg donora, takođe u "Tiršovoj", moglo da dobije još dvoje-troje dece.

ДЕЧАК СЕ ОПОРАВЉА, У НОВЕМБРУ ЈОШ ТРИ ТРАНСПЛАНТАЦИЈЕ: Докторка Стојановић, нефролог у болници у Лондону о захвату изведеном у Тиршовој

Foto: Privatna arhiva

To je juče za "Novosti" potvrdila dr Jelena Stojanović, nefrolog u Great Ormond Street Hospital for Children u Londonu, koja će sa svojim kolegama iz Engleske, na poziv RFZO edukovati i obučavati tim u "Tiršovoj" za transplantacije bubrega.
 
- Saradnja sa "Tiršovom" počela je još 2018. godine, ali nije bila formalizovana, pa je tokom pandemije, kao i ceo svet - stala. Od kraja prošle godine, na poziv RFZO, intenzivno radimo na programu edukacije lekara iz "Tiršove". Ideja je da, kada sdledeći put dođemo, sa nama u London iz ove klinike krene glavni hirurg za ovaj program, na šest nedelja usavršavanja, a početkom sledeće godine da počnu da dolaze i drugi - kaže dr Stojanović.

Foto: Privatna arhiva

dr Jelena Stojanović
Klinika u kojoj dr Stojanović radi, posle završenih studija medicine u Beogradu, i usavršavanja u Engleskoj, ima najveću seriju transplantacija bubrega u Velikoj Britaniji, oko 30 godišnje, a uvođenju programa presađivanja bubrega trenutno pomažu i Kipru.
 
- Ako hoćemo da u Srbiji razvijemo održiv program transplantacije bubrega, što pored RFZO podržava i Medicinski fakultet, onda je najbolje da naš tim dolazi tamo i radi više transplantacija - kaže dr Stojanović. -Tako će koristi imati svi koji učestvuju u ovom programu, ne samo hirurzi.

Foto: Privatna arhiva

Sa doktorkom Jelenom u engleskom timu su dva hirurga, jedan fokusiran na obuku lekara koji rade sa donorom, a jedan asistira i obučava dečje hirurge za transplantaciju. Presađivanje organa kod dece nije isto kao i kod odraslih, jer deca lakša od 20 kilograma spadaju među kompleksnije pacijente, ne samo zbog prostora u koji treba da se usadi bubreg odrasle osobe, nego i zato što se operacija radi na najvećim krvnim sudovima kod dece. Uz to, zbog još nezavršenog razvoja imunog sistema, kod dece je drugačiji imunosupresivni pristup.

- Pregledali smo još petoro dece i potencijalne donore i čekamo rezultate kako bismo napravili plan sledeće posete Beogradu. Nažalost za jednu devojčicu kojoj je majka htela da donira organ, transplantacija je odložena dok se ne pronađe donor, jer zdravstveno stanje majke nije takvo da bi mogla da joj da bubreg - objašnjava dr Stojanović. 

U "Tiršovoj" odlični uslovi

DOKTORKA Stojanović kaže da je i njen, i utisak dvojice kolega iz Engleske da su uslovi rada u "Tiršovoj" odlični, i da svi pokazuju veliku želju da se edukuju za transplantacije: - U "Tiršovoj" su nekad rađeni ovi zahvati, ali oni nisu imali svoj tim, i nisu to radili 20 godina. Da bi ustanova imala transplantacioni pr

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)