STRUČNJACI RAZOČARANI PONAŠANJEM RODITELJA: Otkrili koje greške najčešće mogu dovesti do utapanja mališana

Novosti online

18. 07. 2023. u 17:22

DRAGAN Kerkez iz Udruženja spasilaca na vodi kaže da je osnovni razlog velikog broja utapanja zanemarivanje dve stvari.

СТРУЧЊАЦИ РАЗОЧАРАНИ ПОНАШАЊЕМ РОДИТЕЉА: Открили које грешке најчешће могу довести до утапања малишана

Foto: G.Šljivić

- Potrebno je kupati se samo na za to predviđenim mestima i ne treba precenjivati svoje mogućnosti. Kada se prekrše ta dva postulata iste sekunde dolazimo u problem, piše Pink.rs

Kerkez kaže da je razočaran nedisciplinom, ne kod dece, nego kod roditelja.

- I to ne samo kod tinejdžera. Frapantno mi je ponašanje roditelja sa malom decom - ulaženje u vodu gde nije dozvoljeno, nošenje pomagla, poput mišića gde nije dozvoljeno, to su nedopustive stvari. Rečenica kojom nam se obraćaju: "Ne brinite, sa nama su" nam je jasan signal da nešto nije u redu. Pitanje je kakvu sigurnost pruža detetu - dodao je Karkez.

Ivan Milenović, instruktor spasilaca na vodi je ukazao da, prema podacima SZO ima 265.000 utopljenika, a najčešće su to deca uzrasta do 15 godina.

- Taj broj je i mnogo veći. Mi kao država moramo da napravimo strateguju i da na kupače utičemo pre svega edukativno - počev od škole, odnosno od dece, jer ako roditelji ne znaju šta treba da rade, kako mogu da ga nauče - istakao je Milenović.

Kako je dodao, dešava se da roditelj dođe sa decom na bazen i konzumira alkohol.

- A kombinacija alkohola, visokih temperatura i naglog ulaska u vodu može biti kobna...dok sa druge strane ni ne znamo ko ima neki zdravstveni problem, posebno sad posle korone - istakao je Milenović.

Upozorio je da se deca mogu utopiti i u plićaku.

- Dete može lako da izgubi orjentir, deluje da je na površini, ali glava mu je u vodi - napomenuo je Milenović.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA AERODROMU U BATAJNICI: Kako diplomci-civili postaju vojni piloti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!