VEĆINA MLADIH POPUŠI PRVU CIGARU PRE 18. GODINE: Podaci Evropskog školskog istraživanja

Lj.B.

06. 07. 2023. u 14:36

VEĆINA pušača svoju prvu cigaretu popuši pre 18. godine života. Među mladima koji su ikada probali da puše, svaki peti učenik u Srbiji je to učinio pre 13. godine života. Ovo su podaci Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima.

ВЕЋИНА МЛАДИХ ПОПУШИ ПРВУ ЦИГАРУ ПРЕ 18. ГОДИНЕ: Подаци Европског школског истраживања

Foto Shutterstock

Ocenjeno je da bi poskupljenje cigareta i donošenje zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru pomoglo u borbi protiv pušenja.

Zbog toga je ambasador Australije Danijel Emeri bio domaćin radnog doručka za ključne aktere u domenu prevencije pušenja sa fokusom na mlade u Srbiji, kako bi razmenili uvide i sarađivali na stvaranju budućnosti bez upotrebe duvana za predadolescente, sa posebnim fokusom na decu uzrasta od 10 do 12 godina.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” dr sci med. Katarina Boričić naglasila je da je konzumiranje duvanskih i nikotinskih proizvoda najznačajniji faktor rizika koji se dovodi u vezu sa mnogim oboljenjima.

- Jačanje zdravstvene, digitalne i medijske pismenosti mladih u našoj zemlji ima utemeljene pozitivne efekte, jer je prevencija koja se sprovodi sa mladim ljudima, posebno od ranog perioda, efikasna i naučno opravdana. U mladalačkom periodu se formiraju navike vezane za zdrav način života, a usvajanje zdravih stilova života štiti od bolesti koje danas, nažalost, pogađaju našu populaciju. Želimo da mladima prenesemo poruku da je život u okruženju bez duvanskog dima bogatiji i lepši. Stoga, zajedno radimo na stvaranju zdravih navika kod mladih u Srbiji kako bismo im obezbedili zdraviju budućnost - rekla je Boričić.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Fabio Skano dodao je da je duvan vodeći uzrok mnogih nezaraznih bolesti, odgovoran za oko 18.000 smrti svake godine u Srbiji i da Svetska zdravstvena organizacija u Srbiji podržava borbu protiv upotrebe duvana i duvanskih proizvoda, kroz zajednički angažman na javnom prihvatanju novog Zakona i postizanju 100% zatvorenog okruženja bez duvana.

U septembru će u okviru programa Mission: Oxygen biti održane obuke za nastavnike na teme medijske, digitalne i zdravstvene pismenosti koje je akreditovao Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Obuke se oslanjaju na edukativne materijale u oblasti medijske pismenosti razvijene zajedno sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, a završilo ih je više desetina nastavnika širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!