ANALIZA VODE U DUNAVU POSLE IZLIVANJA NAFTE: Ministarstvo ekologije objavilo izveštaj (VIDEO)

Novosti online

21. 06. 2023. u 14:01

PREMA rezultatima laboratorijskih analiza kvaliteta vode reke Dunav na profilima Čelarevo i Novi Sad – Sremska Kamenica (uzorkovanih 19. juna 2023), karakterističan detektovan parametar za procenu zagađenja izazvanog izlivanjem nafte je Ukupni organski ugljenik (TOC), navodi se u saopštenju Ministarstva ekologije.

АНАЛИЗА ВОДЕ У ДУНАВУ ПОСЛЕ ИЗЛИВАЊА НАФТЕ: Министарство екологије објавило извештај (ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

Na navedenim profilima granične vrednosti ovog parametra bile su prekoračene u svih 6 uzoraka, sa vrednostima koncentracije u rasponu od 6,0 - 8,2 mg/l, čime se voda svrstava u Klasu III.

Površinske vode III klase obezbeđuju uslove za život i zaštitu riba kao što su šaran, som i štuka. Ove vode se mogu koristiti u sledeće svrhe: snabdevanje vodom za piće uz prethodni tretman, kupanje, rekreaciju, navodnjavanje i za industrijsku upotrebu. Klase vode su definisane Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje.

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva nadležne da reaguju i u skladu sa ovlašćenjima kazne počinioca akcidenta na Dunavu. Ministarstvo apeluje na privredne subjekte da u svom poslovanju poštuju ekološke standarde i propise koji se odnose na zaštitu životne sredine, a svako neodgovorno ponašanje prema okolini biće kažnjavano u skladu sa zakonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave