SPREMITE SE ZA NOVO POGORŠANJE VREMENA: Ovaj jun bi mogao da bude najkišovitiji u dužem nizu godina

Novosti online

10. 06. 2023. u 16:09

OD 16. juna je sve izvesnije širenje uticaja ciklona koji bi mogao usloviti nov, duži, period čestih I jakih pljuskova. Moguće su vrlo obilne padavine. Kakvo nas vreme čeka sledeće nedelje pogledajte u novoj prognozi za Srbiju.

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА НОВО ПОГОРШАЊЕ ВРЕМЕНА: Овај јун би могао да буде најкишовитији у дужем низу година

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Danas i dalje umereno toplo ali sparno uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, a ponegde može biti uslova i za vremenske nepogode. Vetar slab, osim u zoni pljuskova kada na kratko može biti olujan, piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Visinski vetar će i danas biti vrlo slab te će se nestabilnosti vrlo sporo premeštati iz pravca severozapada. Najčešća pojava nestabilnosti bi trebala biti posle podne i rano uveče.

- Drugog dana vikenda će preko nas prelaziti hladan front koji će usloviti dodatnu destabilizaciju atmosfere te će grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda biti više nego danas, poslevno nad južnim i jugoistočnim delovima regiona i to krajem dana i u noći ka ponedeljku kao i u ponedeljak do sredine dana - najavljuje Čubrilo.

Za razliku od proteklih dana u nedelju će visinski vetar jačati te će se nestabilnosti brže kretati ali zbog premeštanja fronta može biti vrlo snažnih kumulonimbusnih razvoja uz pojavu obilne kiše, tuče/grada i olujnog vetra. Danas dnevni maksimum od +19 do +27,a sutra od +16 na severozapadu Hrvatske do oko +26 ponege na istoku i jugu regiona. Krajem dana na kopnu umeren severni vetar, a duž obale Jadrana širenje bure, stoji u prognozi.

- Početkom sledeće nedelje se očekuje nekoliko suvih ali relativno svežih dana. Još u ponedeljak na jugoistoku nestabilno, zatim do četvrtka verovatno suvo. Kako će preko nas strujati suv ali prohladan vazduh sa severa noći vrlo sveže uz minimume od +7 do +13 stepeni Celzijusa, dok će se dnevni maksimumi kretati od +14 do +23 stepena Celzijusa, što je ispod proseka za ovaj deo godine - kaže meteorolog.

Oko 16.06. toplije ali uz novo pogoršanje koje bi nam trebao doneti za ovo doba godine dosta jak ciklon nad širim prostorom istočne Evrope.

Još nije moguće znati detalje tog novog pogoršanja ali prve procene modela najavljuju vrlo obilne i česte pljuskove te kao posedica toga za veliki deo regiona stoje vrlo visoke akumulacije, ponegde i preko 80mm taloga i u koliko bi se one zaista i ostvarile ovaj jun bio zavrišo kao jedna od najkišioavitijih u dužem niziu godina, dok bi pojava izlivanja bujičnih tokova, podrumske vode i vode na njivama bila veoma česta, navodi se.

Treba, ipak, sačekati još par dana kada će ta promena ući u pouzdaniji opseg procene, a za sada samo upozorenje da posle kraće pauze koja sledi početkom nedelje njen drugi deo može doneti vrlo obilne padavine, zaključuje Čubrilo.

(Alo)

BONUS VIDEO:

POSLEDICE RUŠENjA BRANE: Ovako izgleda poplavljena Nova Kahovka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024