Dimitrije Mirković dobitnik nagrade "Milan Pantić"

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 06. 2023. u 13:57

OVOGODIŠNjI dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost, koja nosi ime Milana Pantića, dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine koji je mučki ubijen pre 22 godine ispred ulaza u zgradu, jeste novinar produkcije "Gračanica onlajn" i dopisnik "Tanjuga" Dimitrije Mirković (30) iz Lapljeg Sela kod Gračanice.

Димитрије Мирковић добитник награде Милан Пантић

Foto: Privatna arhiva

Za Dimitrija Mirkovića glasali su Nemanja Pantić, predstavnik porodice Pantić, Ljubiša Bata Vujić, direktor Televizije "Kopernikus", predstavnik lokalnog medija iz Jagodine, i "Novosti". Predstavnici UNS-a i NUNS-a nisu se izjasnili.

Tokom uživog uključenja za "Tanjug" 29. maja, povodom sukoba KFOR-a i građana Zvečana, Mirkoviću je šok-bomba eksplodirala kraj noge. Uprkos tome, on je od redakcije zatražio da ispriča šta se dešavalo, pa tek onda da zatraži lekarsku pomoć. Zato smatra da nagrada predstavlja nagradu za sve kolege koje su tog dana, prateći događaj, ugrožavali svoju bezbednost. Prizori koje je video, kaže Mirković, doveli su ga u stanje šoka, uspeo je potpuno da anulira bol i nastavi da izveštava.

- To je nagrada svih nas. Mislim da mi je nagrada pripala ne samo zbog načina na koji sam želeo da o događaju izvestim narod koji se nalazi van Kosova, već i zbog moje želje da lično doprinesem iznošenju istine, nezavisno od profesije kojom se bavim. Uradio sam sve što sam mogao kako bih ljudima što objektivnije predstavio sliku koja se tog dana dešavala - navodi Mirković za "Novosti" i dodaje da su mu nakon izveštavanja Albanci i Srbi pružili pomoć, a potom je nedelju dana išao na previjanje.

Mirković je rođen u Istoku 28. jula 1992. godine, a od 1999. godine živi u Lapljem Selu kod Gračanice. Završio je Višu ekonomsku školu, smer finansijsko poslovanje preduzeća. Posle jednogodišnjeg volontiranja u Nevladinoj organizaciji "Centar za mir i toleranciju", u martu ove godine počeo je da radi u produkciji "Gračanica onlajn", kao mlađi novinar. Zbog svoje zainteresovanosti za novinarsko zanimanje, već u aprilu ove godine počeo je da radi i kao dopisnik "Tanjuga".

Mirkoviću će nagrada biti uručena 11. juna, na dan kada će njegove kolege s Trga Milana Pantića po 22. put postaviti isto pitanje: "Ko je na kućnom pragu ubio Milana Pantića?"

Pomen Milanu Pantiću biće održan u 11 časova na Gradskom groblju u Jagodini, u 11.30 njegove kolege položiće cveće na spomen-ploči i spomeniku na trgu koji nosi njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...