GRAFITI MRŽNJE ZBOG PESAMA O KOSOVU: Zašto je otkazan koncert nikšićkog benda "Vizant" u Beogradu

D. Matović

08. 06. 2023. u 11:29

KOGA može da uvredi i kome može da smeta da se u Beogradu pevaju pesme o Kosovu i Metohiji? Baš to se dogodilo pre nekoliko dana: zemunski klub "Fest" otkazao je nastup grupe "Vizant" iz Nikšića, jer je "procenjeno" da može doći do incidenta.

ГРАФИТИ МРЖЊЕ ЗБОГ ПЕСАМА О КОСОВУ: Зашто је отказан концерт никшићког бенда Визант у Београду

Privatna arhiva

Nekoliko dana pre planiranog koncerta na društvenim mrežama su osvanula upozorenja da se ne dozvoli svirka, kako su "dušebrižnici" nazvali "crkvenog fašističkog benda u Beogradu". A na ulazu su članove muzičke grupe dočekali grafiti: "Smrt fašizmu. Niste dobrodošli, nacoši." Menadžer je, kako tvrdi, zbog takvih okolnosti otkazao koncert.

Šta je smetalo ideološki očigledno ostrašćenim pojedincima da reaguju na takav način i sa takvim diskvalifikacijama? Odgovarajući na ovo pitanje dr Saša Zejak, frontmen "Vizanta", za "Novosti" kaže:

- Grafite je napisala grupa ljudi koja prekrečava murale sa likom patrijarha Pavla, sa nipodaštavanjem se odnosi prema liku i delu vladike Nikolaja, dok je za njih Srpska pravoslavna crkva fašistička organizacija. Ne treba se buniti protiv onih koji kažu da je svetosavlje fašizam, nego ih treba ignorisati. Iznenadila me je reakcija menadžera kluba koji nije dozvolio da se održi koncert. Ko može da zabrani srpskom pravoslavnom rok bendu da svira srpske pesme?! Sve što boli Srbiju, boli i nas Srbe iz Crne Gore.

Privatna arhiva

Saša Zejak

Zejak je ispričao da im je pre početka tonske probe menadžer kluba rekao da se na koncertu ne smeju čuti političke priče. A tokom izvođenja pesme "Zemlja svetih ratnika" koja govori o Kosovu i Metohiji, "Vizantima" je saopšteno da je koncert otkazan.

- Nismo hteli da odemo i da izneverimo našu publiku koja je došla iz raznih delova Srbije, Republike Srpske i Crne Gore - govori Zejak.

- U 7.30 je počela proba, klub je u osam zaključan. U devet smo izašli napolje i dva sata bili sa našim sestrama i braćom koji su bili vidno potreseni zbog onoga što nam se dogodilo.

Pisac, pojac i ekonomista

FRONTMEN "Vizanta" Saša Zejak je odbranio dva doktorata. On je prvi doktor ekonomskih nauka u regionu koji je na Univerzitetu u Beogradu doktorirao na temu uticaja virusa korona na svetsku ekonomiju i bezbednost, uz međunarodno priznatu novu naučnu teoriju predstavljenu u Rimu na Evroazijskoj konferenciji nauke. Oprobao se i u književnosti - objavio je dva romana, tri zbirke pesama i dve knjige o filozofiji društva. Poznat je i kao pojac Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Zejak ne veruje da je postojao bezbednosni rizik:

- Bezbednosni rizik nije dobro obrazloženje za otkazivanje koncerta. Policajci su bili u civilu i nisu nam prilazili. Nisu nas ništa pitali. Mi smo, ipak, odlučili da izbegnemo neprijatnosti i sledećeg jutra vratili smo se u Crnu Goru.

Na ulazu ih dočekao grafit: "Smrt fašizmu. Niste dobrodošli, nacoši"

Iz kluba "Fest", međutim, poručuju da je postojala bezbednosna opasnost.

- Da je postojao bilo kakav problem sa njihovim repertoarom, koncert ne bi bio ni zakazan - kaže za "Novosti" Ljiljana Zdravković, pi-ar menadžer kluba Fest.

- "Fest" je privatan klub i ima prava na takvu odluku. Koncert je zakazan, najavljen, i postojala je najbolja volja da se održi, čak i posle pretnji i pisanja parola po zidovima kluba onih koji nisu želeli da se desi. Bendu je, kada su došli, rečeno samo da se suzdrže od političkih parola. O temama njihovih pesama nije bilo reči.

Njihove pesme obeležile litije

GRUPA "Vizant" promoviše crkveno rok pojanje, a njihove pesme "nosile" su narod u litijama za odbranu svetinja u Crnoj Gori. Prvu pesmu o odbrani svetinja "Sačuvajmo hramove (Zemlja Njegoševa)" Zejak je otpevao sa sinom. "Vizant" je 2019. dobio priznanje čitalaca najvećeg hevi metal portala u regionu, za najbolji album Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Grupa je opevala skoro sve bitne teme srpskog naroda i to po više puta, od Kosova i Metohije, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, pa sve do Aleksandra Makedonskog, cara Dušana i Miloša Obilića.

Zdravković kaže da su predstavnici MUP-a menadžeru kluba rekli da postoji opravdan rizik da se te večeri dese incidenti i u klubu i ispred kluba:

- Njegova odluka je bila da se koncert otkaže. Jedini motiv za to bila je bezbednost gostiju kluba kao i zaposlenih i sprečavanje materijalne štete. Podsećam da je "Fest" klub koji postoji od 1990. godine, i da su u poslednje tri decenije na toj bini nastupale stotine poznatih i nepoznatih bendova, i niko od njih nije sankcionisan zbog repertoara niti političke orijentacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (21)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...