"ZAUVEK ĆEMO PAMTITI POTRESNE SCENE 3. I 4. MAJA..." Ispovest vozača Hitne pomoći o tragedijama koje su Srbiju zavile u crno

Novosti online

30. 05. 2023. u 10:40

NIJE njihov posao samo da voze i uključuju svetlosne i zvučne signale, koriste aparate za kiseonik i pomažu ekipi u saniranju povreda. Baš zato ne može svako da bude vozač Hitne pomoći.

ЗАУВЕК ЋЕМО ПАМТИТИ ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ 3. И 4. МАЈА... Исповест возача Хитне помоћи о трагедијама које су Србију завиле у црно

Foto Z. Jovanović

Sandro Poleksić, vozač u Hitnoj pomoći, za više od 10 godina rada susreo se sa mnogim situacijama, ali će zauvek pamtiti 3. i 4 maj i potresne scene koje je zatekao nakon masovnih pucnjava u Beogradu i okolini Mladenovca, u Duboni i Malom Orašju.

- Najteže što se desilo je tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar". Kolega i ja smo bili blizu, pa smo otišli da pomognemo. Ja mislim da su svima najteže takve situacije sa mladim osobama - navodi Poleksić, i dodaje da te prizore nikada neće moći da zaboravi.

Njegov kolega Darko Mihajlović kaže da je ista smena koja je radila 3. maja trebalo da radi i četvrtog maja - noćnu smenu.

- Ista ta smena je poslata u Dubonu i Malo Orašje, mi smo od sedam ekipa morali tri da zamenimo za tu noć. Nisu mogli da izdrže da rade i sledeću noć, neki su tražili slobodan dan, neki su i bolovanje otvorili - objašnjava Mihajlović.

Ko je sve u sanitetu

Lekarsku ekipu u sanitetu čine vozač, lekar i tehničar. Ako na prednjem sedištu vidite samo vozača, to znači da je pacijent ugrožen i da je drugi deo ekipe sa njim. Uz uključenu rotaciju situacija je još ozbiljnija.

- Imamo stručno metodološki centar u kojem naši lekari i tehničari obučavaju nas vozače zajedno sa lekarom i tehničarem koji je na terenu. To se radi redovno i to su treninzi koji se održavaju jednom ili dva puta mesečno - objašnjava Darko Mihajlović, vozač u Hitnoj pomoći.

- Stresan jeste, ali to nam je posao, radimo sa ljudima koji su obučeni i koji su tu duži niz godina, šta ćemo, snalazimo se - navodi Sandro Poleksić, vozač u Hitnoj pomoći, objašnjavajući da najviše poziva imaju vikendom.

Iako, kako kažu, dobijaju i lažne pozive, na svaki sa javnog mesta se odazovu. Njihovo je da svima pomognu. Ne žale se na uslove rada iako bi mogli da budu bolji, i pravni i finansijski i tehnički, s obzirom na odgovornost koju imaju.

Svakog trenutka na ulicama Beograda je više od 60 ekipa Hitne pomoći.

(RTS)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE OCA UBICE IZ MLADENOVCA: Pronađen čitav arsenal oružja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KOLIKO SU NAM DECA ZALUĐENA TELEFONIMA: Istraživanje pokazalo strašne brojke