OVO SU ODLUKE RADNE GRUPE OKO UKIDANJA KOVID MERA: Evo šta je sada dozvoljeno, a odnosi se na posete bolnicama

Novosti Onlajn

17. 05. 2023. u 14:52

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je 5. maja da kovid-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju, i time označila da korona više ne predstavlja opasnost.

ОВО СУ ОДЛУКЕ РАДНЕ ГРУПЕ ОКО УКИДАЊА КОВИД МЕРА: Ево шта је сада дозвољено, а односи се на посете болницама

Foto D. Milovanović

Kako mediji saznaju, Radna grupa koja je imenovana u Srbiji i koja menja Krizni štab održala je sastanak, nakon čega je preporučeno nekoliko mera, a to je da posete budu dozvoljene kod određenih pacijenata, da više nema kovid bolnica, ali da će svi pacijenti koji imaju kovid biti u izolovanim jedinicama.

Kako objašnjava dr Mirsad Đerlek, Republička stručna komisija za zarazne bolesti, odnosno za borbu protiv zaraznih bolesti, u saglasnosti sa Batutom prihvatila je predlog da se poštuje preporuka SZO. U prevodu, to ne znači ukidanje pandemije, već smanjenje svih postojećih mera koje i dalje važe, a koje su ljudi zaboravili.

- Odluka je da nema potrebe da postoje kovid bolnice, druga preporuka je da se svi pacijenti koji su pozitivni zbrinjavaju u odeljenjima koja će imati svoje izolacione jedinice. Svako odeljenje imaće izolacionu jedinicu za pozitivne. Ono što je važno, preporuka je da se obezbedi pet odsto kapaciteta na infektivnim i pulmološkim odeljenjima, za najteže slučajeve ili teže slučajeve - kaže dr Đerlek.

Kako dalje navodi, još jedna mera se ublažava, a tiče se posete u bolnicama.

- Bolnice mogu dozvoliti posete jednoj ili dvema osobama, jednom do dva puta nedeljno da posete pacijenta, jer su do sada bile zabranjene. Ali to se ne odnosi na imunokompromitovane pacijente, a to su najteži pacijenti, onkološki, koji imaju teške bolesti, kod njih i dalje važi zabrana posete. Kod svih ostalih može poseta dva puta nedeljno - kaže dr Đerlek.

BONUS VIDEO: Posetili smo Kovid bolnicu u Kruševcu

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)