VREMENSKA PROGNOZA ZA DRUGU POLOVINU MAJA: Biće pljuskova i grmljavine - evo kakve nas temperature očekuju

Tanjug

16. 05. 2023. u 13:47

DOSADAŠNjE količine padavina u Srbiji su ispod proseka, a u drugoj polovini maja biće lokalnih pljuskova i grmljavina, s tim da će količina padavina biti nejednako raspoređena, izjavio je danas meteorolog Nedeljko Todorović.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ДРУГУ ПОЛОВИНУ МАЈА: Биће пљускова и грмљавине - ево какве нас температуре очекују

Foto: N. Skenderija

On je, na pitanje da prokomentariše da li poplave iz Hrvatske i Republike Srpske mogu da zahvate i Srbiju i da li je moguće da se dogode poplave kao pre devet godina u Obrenovcu, on je naveo da ne bi trebalo da bude takvih problema i dodao da smo daleko od takvog scenarija.

Todorović je naveo da postoje odstupanja od prosečnih vrednosti, da je poplava 2014. godine specifična i da bi ona mogla da se ponovi u nekoliko stotina godina.

Naveo je da trenutne vremenske prilike nisu posledica klimatskih promena i dodao da su ovo uobičajene vremenske prilike, sa pojedinim izuzecima.

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Jutjub/Novo jutro

- Što se tiče temperature, ona jeste malo viša, ali to nije zabrinjavajuće i ne predstavlja pokazatelj promene klime. Takođe, i kada se uradi analiza padavina, vidi se da tu nema nekih većih odstupanja, bilo kojih sezonskih padavina ili dnevnih maksimalnih količina - rekao je Todorović.

Klimatolog Vladimir Đurđević na pitanje da li kišoviti maj može da dovede do poplava i napravi štetu kakvu smo imali 2014. godine odgovara da su klimatske promene napredovale u odnosu na taj period i da je planeta toplija, što stvara mogućnost za češću pojavu ekstremnih padavina.

- Za kraće vreme možemo da imamo veće količine padavina, tako da generalno ceo svet danas živi u većem riziku od poplava, posebno takvih razornih poplava. Na sreću, mi nismo imali tu situaciju poslednjih godina - rekao je Đurđević.

Foto: Printscreen/RTS

Dodao je da svi imamo globalni zadatak da klimatske promene zaustavimo na nivou koji je koliko toliko prihvatljiv.

Komentarišući poplave u Hrvatskoj i Republici Srpskoj, Đurđević je naveo da su u Hrvatskoj poplavljeni neki gradovi, te da se najavljuju u narednim danima dodatne padavine.

- Kod nas treba da vlada oprez kada je reč o nivou Save i Drine. U narednim danima treba očekivati porast Save, tako da treba biti oprezan da ne dođe do izlivanja Save u nekim gradovima. U tom smislu treba biti oprezan po pitanju poplava u Srbiji - smatra Đurđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri