HAG OBUČAVA NASTAVNIKE ISTORIJE: Traži da se "činjenice" iz suđenja ugrade u časove

S.S.R.

13. 05. 2023. u 11:11

MEHANIZAM za krivične sankcije za bivšu Jugoslaviju pokrenuo je program pod nazivom "Vodič za nastavnike istorije - kako koristiti arhivsku građu za podučavanje istorije o sukobima devedesetih".

ХАГ ОБУЧАВА НАСТАВНИКЕ ИСТОРИЈЕ: Тражи да се чињенице из суђења уграде у часове

Foto: TANJUG/ Xinhua/Wu Wei

Kako su naveli, vodič su izradili u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika istorije i predstavnicima udruženja nastavnika iz cele bivše Jugoslavije. Namenjen je, tvrde, nastavnicima istorije koji žele da unaprede svoja znanja i veštine u korišćenju arhivske građen Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kada priprema časove istorije o sukobima iz 1990-ih.

Sudija Grasijela Gati Santana je rekla da ovakve inicijative omogućavaju ljudima da pristupe javnoj sudskoj evidenciji, bolje razumeju njihov rad, i da će nastavnicima omogućiti da podele znanja i oblikuju način na koji đaci uče u konfliktima. Vodič, nevedeno je, treba da obuči nastavnike kako da "efikasno ugrade činjenice u obrazovne materijale".

Ovaj projekat finansira Evropska unija.

Pred Tribunalom u Hagu ubedljivo najviše su osušeni srpski političari i vojnici. Dobili su preko 1.200 godina, a svi ostali Hrvati, Bošnjaci i Albanci na ukupno trećinu "srpske robije". Pred ovim sudom suđeno je pripadnicima terorističke OVK koji su, osim jednog (osuđen na 13 godina) oslobođeni. Ostaje da se vidi da li se i to nalazi u vodiču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju