ZNATE LI ŠTA U DOMAĆINSTVU TROŠI NAJVIŠE ENERGIJE? 10 saveta da smanjite račun za struju i ostale energente

Novosti online

12. 05. 2023. u 12:06

VEĆ neko vreme poznato je da neumereno rasipanje energije ne predstavlja samo bespotrebno traćenje ionako već problemlatične količine prirodnih resursa koje smo u stanju da proizvedemo, već je i u pitanju i prava ekološka bomba po našu planetu i živi svet na njoj.

ЗНАТЕ ЛИ ШТА У ДОМАЋИНСТВУ ТРОШИ НАЈВИШЕ ЕНЕРГИЈЕ? 10 савета да смањите рачун за струју и остале енергенте

Foto: M. Anđela/Nenad Živanović/Igor Marinković

Kada se na sve to doda svetska energerska kriza, koja neminovno dovodi i do povećanja cena energenata, jasno je da bi trebalo da se svi mi potrudimo da što više uštedimo na energiji, pre svega jer će nam na taj način u kućnom budžetu ostati znatno više novca za neke druge stvari koje su nam potrebne, ali ćemo imati i čistiji vazduh i manje zagađenu životnu sredinu.

Zato vam, u okviru, zajedničke akcije pod nazivom “Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju!” koju su pokrenuli Ministarstvo rudarstva i energetike i projekat USAID-a “Bolja energija”, donosimo 10 jednostavnih saveta kako da na lak način uštedite energiju u svom domu ili radnom prostoru i samim tim, značajno smanjite i mesečne račune.

1. Izolacija

Ukoliko nam je stambeni prostor loše izolovan, to dovodi do velike potrošnje energije i samim tim većih računa. Zato ne bi bilo loše da razmislimo o tome kako da sprečimo nepotrebno rasipanje energije, tako što ćemo poboljšati izolaciju prozora i vrata, a ako smo u mogućnosti, uraditi i dodatnu termoizolaciju zidova okrenutih ka spolja ili fasade.

2. Ne hlade samo klime

Većina nas će, tokom letnjeg perioda, čim krenu malo više spoljne temperature, krenuti da uključuje neki od rashladnih uređaja. A poznato je da klima uređaji i ventilarori troše enormnu količinu struje. Međutim, kao da smo zaboravili kako je bilo nekada, pre nego što su se pojavili prvi erkondišni. Zapravo, često je sasvim dovoljno samo da spustimo roletne ili navučemo zavese na onoj strani kuće ili stana gde je sunce, kako bismo za barem nekoliko stepeni oborili temperaturu u prostoru i na taj način smanjili račun za struju.

Foto: Z. Rašić

3. Ne mora svuda da bude kao u sauni

Ukoliko želite da uštedite na energentima, prostor u kome više provodite vremena izolujte od ostatka stana u kojem se manje boravi. Nema potrebe da zagrevate hodnike, prolaze i stepenište, jer to dovodi do velikog utroška energije. Kako biste toplotu usmerili ka prostoriji, savet je da postavite reflektujuću foliju na vrata, prozore ili iza radijatora.

4. Da li ste znali da grejanje troši čak 62 % ukupne energije?

Iako svi volimo da nam su nam tokom zimskog perioda stanovi i kuće toliko topli da možemo da sedimo u kratkim rukavima, tih par stepeni više zapravo predstavljaju potpuno nepotreban trošak, odnosno značajnu potrošnju enegrenata, a samim time i veće račune. Brojna istraživanja pokazuju da je zimi sasvim prijatno grejanje doma održavati na temperaturi od 20 stepeni danju, a noću do 18 stepeni.

Foto Shutterstock

5. Mašine za pranje

Kada perete veš ili manje zamašćeno posuđe, koristite hladnu vodu ili perite na nižim temperaturama. U slučaju mašina za veš i mašina za sudove, uvek gledajte da ih pre puštanja u rad napunite maksimalno i programirajte ih da rade noću, jer tako možete da uštedite do čak 4 puta više struje.

6. Filteri

Kako bi vaši rashladni ili grejni uređaji bolje radili, važno je da ih redovno održavate i čistite, a pogotovo da na vreme menjate filtere u njima. U suprotnom, oni će samo trošiti dodatnu energiju (i vaš novac) “u prazno”, a neće uspeti da dostignu željenu temperaturu.

7. Frižideri i zamrzivači

Da bi vaši frižideri i zamrzivači optimalno radili, neophodno je da ih redovno odmrzavate i na taj način ih sprečite da rade pod prevelikim opterećenjem, koje je prouzrokovano velikom količinom nakupljenog leda.

Emilija Bojić, Foto M. Anđela

8. Kuvanje

Ukoliko želite maksimalno da uštedite energiju na pripremu hrane, savet je da uložite u šporet sa indukcionom pločom. Međutim, ukoliko niste u mogućnosti, ili vam više odgovara kuvanje na klasičnim ringlama na struju, šporetima na gas ili možda “smederevcu”, to ne znači da ne možete da uštedite na energentima. Ukoliko obroke spremate u poklopljenim šerpama i loncima, veličine ringle, mogli biste da uštedite čak i do 20% energije.

9. Svetlo

Pored toga što je prosečan životni vek prosečnih standardnih sijalica svega 1.000 sati, one troše i mnogo više struje. Zato, umesto njih, uložite u kvalitetnije LED sijalice, jer su one em štedljivije, em vam mogu trajati više od 10.000 sati. Takođe, sada kad je dan duži, trudite se da kada god je moguće birate da što više koristite prirodno svetlo.

Foto: Shutterstock

10. “Stand by” nije isto što i “off”

Mnogi smatraju da punjači, adapter i kablovi za mobilne telefone, kompjuter i sve ostale električne aparate struju “vuku” samo kada je uređaj uključen u njih. Međutim, svi ti kablovi utaknuti u zid ili produžni kabl predstavljaju velike potrošače energije i mogu da imaju udeo od čak 6% u ukupnoj potrošnji električne energije u domaćinstvu. Zato, nakon završetka punjenja mobilnih uređaja ili korišćenja malih kućnih aparata poput miksera, seckalica, depilatora i ostalih koje tek povremeno koristite, isključite ih iz struje. A kada krenete na odmor ili put, možete iz istaknuti i lampe, televizore, modeme, kuvala za vodu i sve druge slične velike potrošače električne energije koji nema potrebe da budu uključeni dok niste tu.

USAID-ov projekat “Bolja energija” već drugu godinu za redom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo već i da kroz implementaciju pilot projekata i uspostavi modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

„Štedi energiju od danas za svaki dan - za pametne navike i održivu budućnost!“

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju