UBISTVO I DALJE BEZ OPTUŽNICE: Nagrada za hrabrost "Milan Pantić" biće dodeljena po 22. put

V. Crnjanski Spasojević

21. 04. 2023. u 09:26

NAGRADA za novinarsku hrabrost "Milan Pantić" biće ove godine po 22. put dodeljena u znak sećanja na dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine, Milana Pantića, koji je ubijen ispred svog stana, 11. juna 2001, dok se vraćao iz prodavnice.

УБИСТВО И ДАЉЕ БЕЗ ОПТУЖНИЦЕ: Награда за храброст  Милан Пантић биће додељена по 22. пут

FOTO: Arhiva novosti

"Novosti" a.d. raspisale su javni konkurs, a kandidate mogu predložiti redakcije, udruženja, žiri ili pojedinci. Obrazloženi predlog treba poslati na mejl adresu pr@novosti.rs ili na adresu Redakcija "Večernjih novosti", Trg Nikole Pašića 7, Beograd, sa naznakom - Za nagradu "Milan Pantić".

FOTO: Arhiva novosti

Spomen-tabla na mestu gde je ubijen Milan Pantić

Konkurs traje do 20. maja, a odluku o dobitniku doneće petočlani žiri: predstavnici "Novosti", UNS-a, NUNS-a, lokalnog medija u Jagodini i porodice Pantić. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog dela od 100.000 dinara.

Tradicionalno, nagrada se uručuje na dan ubistva, u Narodnoj biblioteci u Jagodini, posle pomena na Gradskom groblju i polaganja cveća na mestu ubistva i na spomen-bisti Pantiću, na trgu koji nosi njegovo ime, u Jagodini.

DOBITNICI

DOSADAŠNjI dobitnici su novinari: Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Mišo Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić, Zagorka Uskoković, Dragana Zečević, Darko Dimitrijević, Branko Stanković, italijanski novinar Rikardo Jakoni, Aleksandra Belić, Andrija Igić, Ivan Radulović, Sofija Babović, Nemanja Jovanović, Zorica Gligorijević, Dragana Sotiroski, TV PULS iz Šilova na KiM, američki novinar Džeremi Skejhil, dopisnici "Novosti" iz Crne Gore Veliša Kadić i Milutin Sekulović, Vladimir Banić i Danijel Simić.

Kako je više puta izjavljivao Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Pantić je ubijen zbog svog profesionalnog istraživanja o privatizaciji Cementare Novi Popovac u Paraćinu.

Međutim, ni posle toliko godina ubica nije pronađen, ni osuđen, baš kao ni nalogodavci.

Prema poslednjim informacijama, predmet je od prošlog leta u Tužilaštvu za organizovani kriminal, odakle je prebačen iz jagodinskog tužilaštva.

- Komisija i dalje očekuje da će Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzeti ovaj predmet, naročito posle pravosnažne presude za ubistvo Slavka Ćuruvije. Isto tužilaštvo mnogo se ozbiljnije posvetilo rešavanju ubistva Ćuruvije, nego Panića, što je nedopustivo - kaže Matić za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)