MINISTARSTVO PRAVDE: Neistinite tvrdnje o tužiocu Bojani Savović

Novosti online

24. 02. 2023. u 13:04

Medijski napad na Više javno tužilaštvo u Beogradu povodom premeštaja zamenice javnog tužioca Bojane Savović iskorišćen je za diskreditaciju procesa reformi u oblasti pravosuđa onih koji su bili protiv tih reformi. Ne postoji nikakva veza između usvajanja pravosudnih zakona i postupanja i vođenja kadrovske politike u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ: Неистините тврдње о тужиоцу Бојани Савовић

Foto: Ministarstvo pravde

Ističemo da primena pravosudnih zakona još nije počela, jer će oni tek početi da se primenjuju konstituisanjem Visokog saveta sudstva, odnosno Visokog saveta tužilaštva, pa su potpune neistine svi navodi koji postupanje javnog tužioca vezuju za reforme u oblasti pravosuđa. Javni tužioci, kao rukovodioci javnih tužilaštava, i po trenutno važećim zakonima, kao i po usvojenim zakonima čija primena još uvek nije počela, imaju pravo da donesu godišnji raspored poslova i da ga menjaju tokom godine.

Ubuduće, primenom novih zakona odlučivanje o pravnom sredstvu protiv godišnjeg rasporeda poslova biće izmešteno iz javnotužilačke hijerarhije i povereno Visokom savetu tužilaštva, kao samostalnom organu koji štiti samostalnost javnog tužilaštva i nosilaca javnotužilačke funkcije.

Ovakvi medijski napadi sa netačnim tvrdnjama i malicioznim zaključcima štete ugledu javnog tužilaštva i zato je neophodno da istinom branimo postupak reformi u oblasti pravosuđa koje su jedan od najozbiljnijih i najbitnijih reformskih procesa koji se sprovodi u Republici Srbiji.

Inače, Bojana Savović je ranije rekla da je predmet zbog sumnje da je EPS oštećen za 7,5 miliona američkih dolara pripremala godinu dana i da joj je on oduzet nakon hapšenja šest osoba ovim povodom. Tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu odbacila je navode te institucije da je izrazila želju da radi u drugom odeljenju i da je zbog toga premeštena, kao i da je odugovlačila predmet istrage povodom malverzacija u Javnom preduzeću "Elektroprivreda Srbije"     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UBIJEN ANTON IGOŠIN: Reprezentativac poginuo u Ukrajini