ISTRAJALA I U TEŠKIM VREMENIMA: U Domu vojske obeležena 101 godina od prvog izlaska "Borbe"

D.B.M.

22. 02. 2023. u 17:00

LIST "Borba" danas je proslavio 101 godinu od kako je 19. februara 1922. godine, iz štampe izašao prvi broj. Na svečanosti u Domu Vojske Srbije, u Beogradu, u prisustvu uglednih zvanica iz javnog života, uručena su priznanja istaknutim ličnostima i firmama.

ИСТРАЈАЛА И У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА: У Дому војске обележена 101 година од првог изласка Борбе

Foto: Novosti

Goste su sa pogačom i solju u rukama, dočekivali mališani u narodnim nošnjama. Andrija Jorgić, direktor "Borbe" je istakao da nekadašnja "Borba" danas na medijskoj sceni opstaje kao časopis o kulturi, u kome mlada generacija željna afirmacije vodi svoju borbu.

- Protekla godina mnogi su se žalili da je teška, a svaka je teška na svoj način. Nama ime nalaže da se malo više borimo nego drugi da istrajemo u onome što radimo - poručio je Jorgić i podsetio na sva priznanja koja je ova kuća primila prošle godine, među kojima je i Sretenjski orden drugog stepena kojim ju je odlikovao predsednik Aleksandar Vučić.

PRIZNANjA USTANOVAMA I POJEDINCIMA

KAO i prethodnih godina, dodeljena su priznanja ustanovama i pojedincima koji su u svojim oblastima dali značajan doprinos i podržali akcije "Borbe". Nagrađeni su Arhiv Vojvodine, Opština Zvezdara, Kulturni centar Kruševac, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Turistička organizacija Inđija, Savez Srba Slovenije, OŠ "Dragojlo Dudić" iz Beograda, Opština Smederevska Palanka, Nikola Radanović, Aleksandar Gajević, Milorad Arlov, Elvedin Saitović, Dragan Šaša i jerej Nenad Stojanović.

Za 101 godinu postojanja, "Borba" je prešla put od nezavisnog političkog i društvenog lista, zabranjenih novina, lista odlikovanog najvišim državnim priznanjima, do novina koje su pratile sudbinu svoje zemlje. Bile su se i ugasile, pa se ponovo pojavile kao časopis posvećen kulturi.

- "Borba" je bila sinonim kvalitetnog izveštavanja i analitičkog promišljanja stvarnosti - naglasio je Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture. - U njoj su stasavale generacije najboljih profesionalaca u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu, kulturi, umetnosti i politici. "Borba" je pokrenula niz kvalitetnih izdanja, od "Kekeca", preko "Sporta" do "Večernjih novosti". Deo redakcije "Borbe" bili su Dobrica Ćosić, Miloš Crnjanski, Slobodan Glumac, Bogdan Tirnanić, Branko V. Radičević, Slobodan Selenić...

Ivanović je podsetio da je u zgradi na Trgu Nikole Pašića broj 7 začeta ideja o pokretanju kultnog pozorišta Atelje 212. Predstave su se igrale u sali za održavanje sastanaka u koju je moglo da stane tačno 212 stolica.

U umetničkom programu učestvovale su sestre Gobović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri