POMOĆ DRŽAVE PREDUZEĆIMA KOJA ZAPOŠLJAVAJU INVALIDE: Za profesionalnu rehabilitaciju 625 miliona dinara

Novosti online

21. 02. 2023. u 15:22

MINISTARSTVO za rad i država Srbija izdvajaju velika sredstva za isplatu zarada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, . U te svrhe ove godine izdvojeno je 625 miliona dinara iz budžeta, izjavio je ministar Nikola Selaković u Zrenjaninu posle razgovora sa predstavnicima Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ ПРЕДУЗЕЋИМА КОЈА ЗАПОШЉАВАЈУ ИНВАЛИДЕ: За професионалну рехабилитацију 625 милиона динара

selaković

Ministar Selaković je pojasnio da su sredstva, koja se izdvajaju iz budžeta, namenjena za mesečne subvencije za svaku zaposlenu osobu sa invaliditetom u visini  do 75 odsto zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, a maksimum do 50 procenata prosečne zarade u Srbiji, dok se onaj ostatak očekuje od samog preduzeća, da stvori svojom poslovnom politikom i svojim poslovanjem.

Objašnjavajući zašto su važna ova preduzeća on je podsetio da se privredna društva, odnosno preduzeća formiraju  radi ostvarivanja poslovne dobiti, pravljenja profita,  dok njihova osnovna funkcija nije sticanje profita.

- Osnovna funkcija jeste zapošljavanje osoba sa invaliditetom, njihova profesionalna rehabilitacija, jer za državu je mnogo jeftinije da ulaže u ovakva preduzeća, da zaposli osobe sa invaliditetom, osobe koje imaju neki vid, stepen invalidnosti, nego da taj novac daje za socijalnu pomoć,  za smeštaj u posebne ustanove. Na ovakav način dodatno doprinosimo i ličnom osećaju korisnosti onih ljudi koji ovde rade - istakao je ministar.

U Srbiji posluje 61 privredno društvo koje zapošljava osobe sa invaliditetom. Kroz pomoć ovakvim preduzećima, da što bolje i uspešnije funkcionišu, učinićemo mnogo i da promovišemo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!