ORMANI I KREVETI ZAVRŠILI U ŠPORETU: Porodica u Gospođincima živi bez struje, vode i ogreva

Zoran Rajić

05. 02. 2023. u 14:27

ALEKSANDRA Horvat (23) sa sinom od četiri godine i još jednim, koji će 9. februara napuniti mesec dana, zlopati se u oronuloj kući bez struje i vode u selu Gospođinci u opštini Žabalj. Otac njene dece Branislav Knežević (23), s kojim živi u vanbračnoj zajednici, od pre Nove godine je u pritvoru zbog nasilja u kući, pa je Aleksandra prinuđena da sama brine o deci, a nema nikakvih prihoda.

ОРМАНИ И КРЕВЕТИ ЗАВРШИЛИ У ШПОРЕТУ: Породица у Госпођинцима живи без струје, воде и огрева

Foto Privatna arhiva

- Ne primam ni socijalnu pomoć, ni dečji dodatak, ni neku naknadu kao samohrana majka. Ništa od toga ne mogu da ostvarim, jer nemamo prijavu prebivališta. Gazda kuće u kojoj stanujemo ne dozvoljava da se prijavimo na njegovoj adresi, a već dugo traži da se iselimo, ali nemamo gde - priča Aleksandra.

Porodica živi u jednoj maloj prostoriji, koja im je i kuhinja, i dnevna, i spavaća soba.
- Imamo ogreva za šporet još samo za nekoliko dana, a posle ne znam šta ćemo. Iscepali smo ormane, krevete i sve što je bilo od drveta da bismo se ugrejali. Nemamo dovoljno ni hrane, ni sredstava za higijenu. Pelene za bebu i garderobu za decu dobijam preko fejsbuk-grupe "Mame za mame" - navodi Aleksandra.
Decu kupa u koritu, a vodu joj daju komšije. Prostoriju osvetljava lampom na baterije.
- Još kad smo se pre pet godina doselili u ovu kuću, u njoj nije bilo struje, isključena je zato što su prethodni stanari napravili ogroman dug, koji mi ne možemo da platimo.

Aleksandra Horvat  / Foto M. Jovanović

Iako u kući nema nikakvih uslova, a gazdi smo ponudili da popravimo zid koji samo što ne padne, on nam je naplaćivao 5.000 dinara za kiriju, a posle je smanjio na 4.000. Sad ni toliko ne možemo da platimo - iznosi Aleksandra.

Ona kaže da je Branislav počinio nasilje u pijanom stanju, a inače je miran i vredan. Njih dvoje rade u nadnici za vreme sezone poljoprivrednih radova, a bez stalnog posla teško mogu da prežive.
Ove jeseni i zime su im pakete hrane, sredstava za ličnu higijenu, kućne hemije, odeće i obuće poklonile humanitarne organizacije "Složni Srbi" i "Put, istina, život".
- Najviše bih volela da imamo svoju kuću i da ona bude prepisana na naše sinove, da oni budu obezbeđeni - rekla je Aleksandra.

Nevena Buča donosi pakete / Foto M. Jovanović

POKLONI OD "FRAJLE"

POMOĆ porodici Horvat-Knežević u paketima, kao i novcu, odnela je i Nevena Buča, članica grupe "Frajle". Ona je svoje prijatelje zamolila da joj ništa ne kupuju za rođendan, nego da poklone preusmere deci iz ugroženih porodica.

TELEFON ZA POMOĆ

ALEKSANDRA nema račun u banci, pa je sve ljude koji žele da pomognu njenoj porodici pozvala da joj se obrate na telefon 063/187-60-49 ili na adresu: Ulica Dositeja Obradovića 49, 21237 Gospođinci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri