RIS RISTA SE VRATIO KUĆI: Sad je vreme da stvara potomstvo

Boris Subašić

03. 02. 2023. u 18:47

REKONVALESCENT, ris Rista danas je vraćen kući, u divljinu Nacionalnog parka "Đerdap". Pre nego što je delegacija koja je juče došla da ga isprati stigla i da trepne on je munjevito nestao u šumi vrha Šomrda.

РИС РИСТА СЕ ВРАТИО КУЋИ: Сад је време да ствара потомство

Foto P. Kostin/ "Divlja Srbija"

Tako se tri meseca nakon što ga je na Đerdapskoj magistrali povredio automobil i zahvaljujući nezi stručnjaka ZOO vrta i veterinarske stanice u Boru, vratio u svoje prirodno stanište.

- Danas je poseban dan za Ministarstvo zaaštite životne Sredine jer je zahvaljujući zajedničkom trudu institucija i stručnjaka jedinka koja predstavlja dva odsto populacije risa u Srbiji vraćena u stanište. O značaju događaja svedoče i emotivne reakcije onih koji su ga negovali i kojima su krenule suze kada je vraćen u slobodu Nacionalnog parka "Đerdap", zahvaljujući čijem timu je ovo područje ponos ne samo Srbije već i mnogo šireg prostora - rekla Sara Pavkov, državni skretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Posebno se zahvalila dr Dušku Ćiroviću, profesoru Biološkog fakulteta u Beogradu, koji je znanjem dao izuzetan doprinos Ristinom povratku kući.

- Obavili smo veoma važan posao, koji je utoliko važniji jer je februar, a svi znamo šta mačke rade u februaru. Nadamo se da će Rista naći partnerku i ostaviti potomstvo i dalje oporavljati ugroženu vrstu od koje imamo samo 40-60 jedinki. Rista je istorijski ris, jer prvi u Srbiji nosi dži-pi-es ogrlicu koja će nam godinu dana slati podatke o njegovom stanju, a omogućiće nam i da pripremimo mere za oporavak risova u Srbiji - rekao je prof. dr Ćirović.

Direktor NP "Đerdap" Saša Janošević, zahvalio se svim učesnicima složene operacije spasavanja risa Riste i naglasio važnost neprestanog povećavanja sredstava koja Vlada Srbije izdvaja za zaštićena područja.

- Svi osećamo zadovoljstvo jer je naš pegavi lepotan započeo svoj drugi život, ali to je samo deo priče. Izuzetno je važno što je on imao gde da se vrati, jer tim nacionalnog parka čuva ovo neprocenjivo prirodno blago - istakao je Vladan Bjedov iz Zavoda za zaštitu prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ONI SU KRIVI ZA HAOS U EVROPI? Brutalne optužbe iz Poljske, poruka iz Varšave za komšije