PRAVOSLAVCI PLIVALI DO ČASNOG KRSTA: Vernici širom Srbije i regiona učestvovali u tradicionalnom Bogojavljenskom nadmeta

E. V. N.

19. 01. 2023. u 17:33

OVOGODIŠNjE bogojavljensko plivanje za časni krst, ostaće po mnogo čemu upamćeno. Iako se do pre nekoliko dana očekivalo da će, zbog neuobičajeno toplog vremena u gotovo celoj Srbiji, pa i u susednim zemljama gde žive naši sunarodnici, biti najmasovnije u poslednjih desetak godina - nije svuda bilo tako.

ПРАВОСЛАВЦИ ПЛИВАЛИ ДО ЧАСНОГ КРСТА: Верници широм Србије и региона учествовали у традиционалном Богојављенском надмета

Smederevo, Foto N. Živanović

Zbog poplava ili izuzetno visokih vodostaja reka u mnogim mestima jugozapadne i zapadne Srbije, ovo tradicionalno nadmetanje moralo je da bude otkazano. A, tamo gde je održano, bilo je zaista masovno i potpuno u duhu tradicije.

U Beogradu, plivanje za časni krst održano je na više lokacija. Lepo vreme i rekordnih 15 stepeni izmamili su stotine vernika da uđu u Savu i Dunav. Najviše plivača bilo je u Zemunu, gde je sa pontona u Dunav skočilo 270 ljudi, među kojima su bili pripadnici Vojske, Žandarmerije... Prvi je do krsta doplivao Kikinđanin Dušan Novaković (24), reprezentativac Srbije u američkom fudbalu. Od dama najbolja je bila Beograđanka Zorica Anastasijević, članica ansambla "Fenečki biseri". Nadmetanje je održano i na Adi Ciganliji, gde su učestvovala 54 plivača, a najbrži je bio Pavle Milošević, student četvrte godine Vojne akademije, dok je na Sava promenadi pobedio Beograđanin Marko Tomašević (41), pripadnik Žandarmerije.

Vladičin han, Foto J. S.

Na otvorenom bazenu Sportskog centra "Čair" u Nišu, od 19 plivača među kojima i dve dame, prvi je do časnog krsta stigao Marko Todorović (18), učenik Medicinske škole i član plivačke reprezentacije Srbije. Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj bio je propraćen simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja. U Smederevu, na bazenima "Jugovo", pobedio je Nikola Stošić, a Mitar Šarković (17) prvi je među 98 učesnika doplivao do krsta u Kragujevcu, na jezeru u Šumaricama. Na Drini, kod Loznice, kraj Šepačkog mosta plivalo je oko 100 takmičara, a bogojavljenski krst osvojio je Lozničanin Aleksandar Lekić. Na reci Gradac u Valjevu, mladi vaterpolista Aleksandar Kovačević, juniorski reprezentativac Srbije, treći put uzastopno, prvi je doplivao do bogojavljenskog krsta.

Na jugu Srbije, plivanje je bilo najmasovnije u Vlasotincu, gde je plivalo čak 76 učesnika, a gledalo ih je oko 4.000 ljudi. Pobednio je Ognjen Obradović, gimnazijalac iz Leskovca.

U Pirotu, časni krst, pripao je Nikoli Brankoviću (18), a plivalo se i u Beloj Palanci, Dimitovgradu, Babušnici, u selu Temska, kao i na Kozaračkoj reci gde je pobedio Istok Ćirković iz Kozare. I širom Pčinjskog okruga plivalo se za časni krst, a najmasovnije na Vlasinskom jezeru, gde je zaplivalo 100 ljudi, među njima i pet devojaka i devojčica.

Zemun, Foto Z. Jovanović

Pobednik je bio Radmilo Stojiljković iz Surdulice. U Vladičinom Hanu na gradskom bazenu, prva je do krsta stigla Dunja Veselinović (10) iz sela Koznice.

Na Gradskom jezeru u Vršcu, okupilo se 39 hrabrih plivača i oko hiljadu onih koji su ih bodrili. Do časnog krsta prvi je doplivao Ivan Jovanović (28). U Somboru na Gradskom kupalištu Štrand, pred velikim brojem građana, plivala su 53 takmičara, a pobednik je meštanin Aleksa Duduković (17). U Apatinu je, najbrži bio Lazar Stojaković (13). Sunčano i pravo prolećno vreme izmamilo je nekoliko hiljada Zrenjaninaca na jezero u centru grada ispod Malog mosta, gde je više od 60 učesnika, tačno u podne, zaplivalo za časni krst.

Zrenjanin, Foto B. Grujić

Prva je do krsta doplivala Zrenjaninka Tatjana Rešković. Za časni krst u Kikindi se plivalo na dve lokacije, u gradu na Starom jezeru gde je među 26 učesnika najbrži bio Dušan Jarić (25), a u selu Novi Kozarci na jezeru "Strelište". Od 11 plivača časni krst je pripao Dragani Golić (33). Tradicionalna manifestacija okupila je i rekordnih 76 učesnika na rumskom jezeru Borkovac, a prvi do časnog krsta doplivao je Milisav Živanović (21) iz Vrdnika. U Sremskoj Mitrovici na Savi, učestvovalo je oko 160 plivača i plivačica, a pobednik je Mateja Vidović (14), dok je u Opštini Inđija, na Jarkovačkom jezeru pobednica Sara Madžarac (17).

Bar, Foto B. Dabić

Opština Bela Crkva jedino je mesto u Srbiji u kom bogojavljensko plivanje ima međunarodni karakter, jer u borbi za časni krst učestvuju Srbi iz naše zemlje i iz susedne Rumunije. U reci Neri, plivalo je 14 plivača - 12 iz Bele Crkve i dvojica iz Sokolovca u Rumuniji, a do krsta, prvi je doplivao Sokolovčanin Steva Janković.

UŽIČANI ZA BOLESNOG SUGRAĐANINA

NABUJALA Đetinja sprečila je plivanje, ali svih 75 prijavljenih učesnika ispoštovali su tradiciju i ušli u vodu. Dogovorili su se da Časni krst bude dodeljen bolesnom Užičaninu Nebojši Božiću. Zbog visokog vodostaja Ibra ove godine u Kraljevu nije bilo uobičajenog plivanja ali je, kako bi se sačuvala tradicija, održana Bogojavljanska manifestacija. Za plivanje, za Bogojavljenski krst na Drini, u ljubovijskom kraju, kod Vrhpolja, prijavila su se 24 takmičara iz raznih krajeva Srbije. Zbog hladnoće takmičari su ušli u reku, pokvasili svaki deo tela i poljubili Bogojavljenski krst. Za vernost manifestaciji dodeljena su tri pehara: Savi Saviću i Filipu Aleksiću iz Ljubovije, kao i Kristini Filipović iz Požege.

Kraljevo, Foto G. Šljivić

NEBO "POGLEDALO" BARANE

POSLE apela mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, da se zbog nevremena i obilnih padavina kako na severu zemlje tako i na primorju, plivanje za časni krst otkaže, to je zbog bezbednosti učinjeno u gotovo svim gradovima. Plivalo se u Baru gde je meštanin Rade Kalinić (28) prvi doplivao do bogojavljenskog krsta. Ni Barani se ne bi oglušili o apel mitropolita, ali kako su rekli posle munja, oblaka i visokog mora, nebo se na Bogojavljenje razvedrilo i vremenski uslovi su omogućili tradicionalno plivanje za časni krst u Baru. Učestvovalo je oko 50 plivača B. D.

* * * * * * * * * *

SRPSKA PLIVALA ZA ČASNI KRST

IAKO su vodostaji reka narasli zbog obilnih padavina, širom Republike Srpske održana su plivanja za časni krst. Tamo gde to nije bilo sigurno uz blagoslov sveštenstva okupljeni plivači su ušli u reku, a apostolskim žrebom je odlučeno ko je pobednik. Tako je bilo u Gradiški gde je za pobednika proglašen Vladimir Nežić.

Trebinje, Foto SRNA

Ove godine u Srpskoj su do krsta prve doplivale mnoge dame. U Trebinju je Marijana Krkalović iz Zvornika prva simbolično došla do časnog krsta u Trebišnjici, a zbog nepovoljnih vremenskih uslova nije bilo tradicionalnog bogojavljenskog plivanja, već se veliki broj građana skvasio u vodi i zaplivao nekoliko metara. U Brčkom je, među 66 učesnika, pobedila Teodora Terzić (22) iz Bijeljine.

Banjaluka, Foto S. Ćuković

U hladnu, brzu i nabujalu Unu na gradskom keju u Kozarskoj Dubici za časni krst plivalo je 27 učesnika a među njima i tri žene - Slađana Mijatović, Sara Stanivuković i Krinka Karan Mirić. Časni krst je odlukom organizatora dodeljen Slađani Mijatović. U Banjaluci je takođe održano tradicionalno plivanje za časni krst na kojem je ove godine učestvovao samo jedan meštanin Ognjan Miletić. Tako je odlučeno zbog nabujalog Vrbasa. Ostalih 32 učesnika su hrabrili Ognjana dok je plivao. S. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest