TITEL JE DOM DŽEJMSA BONDA: Dušan Popov, najpoznatiji dvostruki obaveštajac u Drugom svetskom ratu, ima i muzej rodnom gradu

Ljiljana Preradović

18. 12. 2022. u 11:33

STICAJEM okolnosti, Dušan Popov, znameniti obaveštajac iz Drugog svetskog rata, svet je ugledao 10. jula 1912. godine u vojvođanskoj ravnici, u Titelu.

ТИТЕЛ ЈЕ ДОМ ЏЕЈМСА БОНДА: Душан Попов, најпознатији двоструки обавештајац у Другом светском рату, има и музеј родном граду

Foto Muzej Žeravica

U ovom živopisnom mestu uz desnu obalu Tise rođen je samo zato što je tu živeo njihov porodični lekar, što je porodica Popov, kao bogata i ugledna, mogla sebi da priušti.

Životnu stazu, sasvim izvesno, burnu i nadasve zanimljivu, kojom će odatle krenuti, niko nije mogao ni da nasluti, posebno da će upravo on poslužiti kao inspiracija za čuvenog književnog, a kasnije i filmskog agenta Džejmsa Bonda 007. Od prvog filma, Dr. No iz 1962, do najnovijeg No Time to Die iz 2020. godine, interesovanje za tajnog agenta MI6 službe, koji pije martini, vozi "aston martin" i voli društvo lepih žena, ne jenjava ni danas.

Pored već pomenute britanske službe, Popov je kao agent radio i za nemački Abver, ali i za jugoslovensku obaveštajnu službu. U Abveru je bio poznat kao Ivan, u MI6 je bio Tricikl, jer je bio vođa grupe od tri dvostruka agenta. Posle Drugog svetskog rata se povukao i do izdavanja knjige "Ja, špijun" sedamdesetih godina prošlog veka i dve autobiografije, niko nije znao čime se bavio, čak ni njegova porodica.

O životu porodice Popov i njenog najpoznatijeg člana Dušana postoje dokumenta, fotografije i lične stvari, izložene kao stalna postavka u Muzeju Žeravica u Novom Miloševu, mestu u novobečejskoj opštini. U kući koju je, krajem 19. veka, sagradio Omer Popov, Duškov deda, budući tajni agent je živeo do 1919. godine.

Kuća je, od polovine prošlog veka, u vlasništvu porodice Žeravica, koja je deo pretvorila u muzej i tu je, uz pristanak Duškovih sinova, 2018. godine otvorena stalna postavka.

Foto Muzej Žeravica

Porodica Popov se bavila trgovinom. Imali su nekoliko prodavnica pozamanterije, od kojih se glavna nalazila u samoj kući, pa je na osnovu razglednica koje je Omer štampao 1912. godine, kao deo postavke, urađena i rekonstrukcija prodavnice u kojoj je izložen originalan inventar.

Ivana Zec, kustos Muzeja Žeravica, predočava nam da je Ijan Fleming, britanski mornarički oficir, koji je ispred MI6 bio zadužen da prati Popova, u svojoj prvoj knjizi "Kazino Rojal" iz 1953. godine ispričao istinit događaj iz kockarnice u Lisabonu. A i sam Popov ga opisuje u svojoj knjizi "Šifra Tricikl".

- Moram priznati da me je njegovo ponašanje pomalo zabavljalo. Znao sam da on radi za MI6 i da me prati - napisao je Popov u svojoj knjizi "Šifra Tricikl". - Znao sam i zašto. To jest, znao sam da on to ne radi da bi mene zaštitio ako me neko napadne, nego da zaštiti novac koji sam nosio. U svemu tome bilo je još nečeg što mi je bilo zabavno. Naime, bio sam potpuno siguran da on tako postupa na sopstvenu inicijativu, a ne zato što je dobio takve instrukcije. Znao sam da britanska obaveštajna služba ima u mene dovoljno poverenja da mi poveri 80.000 dolara, tim pre što su tajne koje sam nosio u glavi vredele sigurno više od toga.

Foto Muzej Žeravica

Dušan Popov

Popov dalje u knjizi piše da je čuo da se priča kako je Ijan Fleming izgradio lik Džejmsa Bonda i na nekim njegovim "štosovima".

- Što se mene tiče, radije odbijam nego prihvatam ovaj pomalo sumnjivi kompliment - napisao je Popov. - Gospodin Fleming je imao živu maštu, što uostalom pokazuju i njegove knjige, a sasvim je sigurno da moje "eskapade" zaostaju za onima koje je izvodio junak njegovih romana. Ipak, ne radi se o tome, nego o nečem drugom. Naime, ja duboko sumnjam da bi Bond, da je kojim slučajem zaista postojao, preživeo kao špijun više od 48 sati. U svakom slučaju, jedna stvar je ipak tačna, a to je da smo se Fleming i ja sretali u Lisabonu.

Akcije Popova nisu jedino što je Fleming iskoristio da oživi lik svog agenta. Duško je tokom rata imao niz ljubavnih afera. Između ostalih, bio je u vezi i sa agentom iz svog "Tricikla", čije je kodno ime bilo Želatin, a po pravilima britanske obaveštajne službe to je bilo zabranjeno. "Obožavam žene i sve lepo u životu" bila je krilatica po kojoj je živeo i nije oskudevao ni u jednom.

Nakon rata ženio se dva puta. Iz prvog braka imao je jednog, a iz drugog tri sina. Drugu suprugu je upoznao kada je ona imala 17, a on 50 godina.

Porodica Popov, koja se u Novo Miloševo naselila 1751, svake godine, na dan krsne slave, organizuje skup Popovih, raseljenih po svetu.

Foto I. Marinković

Titel

Na jednom od skupova, Duškov sin Marko, koji je želeo da poseti kuću u kojoj mu je otac odrastao, prihvatio je ideju o novoj postavci Muzeja Žeravica i stavio na raspolaganje porodične fotografije i nešto stvari koje su pripadale njihovom ocu. Plan je da se postavka konstantno dopunjava, pa je sledeća stvar koju očekuju Duškov dosije iz britanske obaveštajne službe, koji se nalazi na više od 2.700 strana.

PODACI ZA ABVEROV UPITNIK

U UPITNIKU koji je nemačka obaveštajna služba Abver dala Popovu za špijunažu u Americi, između ostalog se navodi da je trebalo i na Havajima da pribavi detalje o mornaričkim skladištima municije i depoima mina na ostrvu Kušua (Perl Harbor), a ako je moguće, i njihove skice. Po tom upitniku, trebalo je da im dostavi i podatke o aerodromima i baze ratne mornarice Perl Harbor.

IME PO ORNITOLOGU

FLEMING je bio strastveni ljubitelj ptica, svom junaku dodelio je ime po ornitologu Džejmsu Bondu.

- Broj 007 je takođe pozajmio - otkriva nam Ivana Zec. - Fleming, koji je nastavio da prati Duška i nakon isteka tog zadatka, bio je u prilici da vidi broj telefona koji je Popov zvao kada mu je trebala pomoć savetnika, kada se nađe u teškoj situaciji. To su bila poslednja tri broja telefona njegovog strica, koji je živeo u Beogradu, a javljao se sa: "Moje ime je Popov, Milorad Popov!"

OTKRIO SEBE, OPTUŽIO HUVERA

KAO Tricikl, Popov je sebe otkrio 1974. godine, nakon što je ser Džon Masterman sa Univerziteta Jejl u formi knjige za internu upotrebu objavio brošuru "Istorija XX Komiteta u ratu između 1939. i 1945" Do tada, Popov nikada nije pomišljao da ispriča svoju priču.

U knjizi "Špijun/Kontrašpijun" otkrio je žestok spisak svojih avantura. Glavna namera mu je bila da optuži Džeja Edgara Huvera iz FBI za gluposti i veliki nedostatak inteligencije zbog toga što je ignorisao upitnik o Perl Harboru i zato što je dozvolio da Japan nanese Sjedinjenim Državama najveću pomorsku štetu u istoriji.

ZAVRBOVAO GA PRIJATELj

POPOV, po obrazovanju pravnik, na nastavku školovanja u Frajburgu 1936. godine upoznao je Johana Jebsena, bogatog mladića iz hamburške porodice brodograditelja, koji mu je postao najbolji prijatelj i uticao na dalji tok njegovog života.

Posle izbijanja Drugog svetskog rata, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo počeli su regrutaciju tajnih agenata širom Evrope, a Popov je u to vreme vodio advokatsku kancelariju u Dubrovniku, gde se posle Prvog svetskog rata, iz Novog Miloševa, posle pljačke prodavnice, preselio njegov deda Omer.

Jebsen je telegramom tražio sastanak u Beogradu, gde ga je "zavrbovao" da mu se pridruži kao agent Abvera.

Zbog događaja na studijama, koji se desio pred izbijanje rata, kada je Duško uhapšen pod optužbom da je komunista, a Johan uspeo da to javi njegovom ocu, koji je preko svojih veza na jugoslovenskom dvoru uspeo da ga oslobodi, Duško je, smatrajući da mu duguje svoj život, pristao. Istog dana je zatražio sastanak u britanskoj ambasadi, rekao im šta je uradio i postao dvostruki agent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)