ZATRESLO SE KRALJEVO: Potres na godišnjicu razornog zemljotresa (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

03. 11. 2022. u 14:03

Tačno na godišnjicu zemljotresa koji je 2010. zadesio kraljevački kraj, Kraljevo se danas, u 13.28, ponovo zatreslo, istina, mnogo slabijim intenzitetom nego pre 12 godina.

ЗАТРЕСЛО СЕ КРАЉЕВО: Потрес на годишњицу разорног земљотреса (ФОТО)

G.Šljivić

Kako je registrovao Republički seizmološki zavod, intenzitet u epicentru ovog potresa, u regionu Kraljeva, procenjen je na 2,3 jedinice Rihterove skale.

Zemljotresi ovog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti. Kako saznajemo, ovo kratkotrajno podrhtavanje tla u kraljevačkom kraju nije izazvalo štetu, ali je uznemirilo Kraljevčane, naročito jer se dogodilo na godišnjicu razornog zemljotresa.

I prošle godine, takođe na godišnjicu nezapamćenog podrhtavanja tla 2010, grad na Ibru se zatresao 3. novembra, oko pola sata posle ponoći, osetivši zemljotres jačine 4,4 Rihtera čiji je epicentar bio u regionu Kragujevca.

Podsetimo, pre 12 godina, 3. novembra 2010, zemljotres snage 5,4 Rihtera, kakav se ne pamti u ovom kraju, tačno u 1.56 zadesio je usnulo Kraljevo i okolinu. Pod zidinama porodične kuće u Grdici stradalo je dvoje ljudi, a pod ruševinama je bilo još 180 teže ili lakše povređenih građana.

Te novembarske noći Kraljevčanima je izgledalo kao da se mir i spokoj više nikada neće vratiti u ojađeni grad na Ibru. Za samo tridesetak sekundi zemljotres je gotovo razorio gradsko jezgro, ponajviše naselja Gradsku koloniju, Sijaće Polje, Jarčujak i Grdicu gde su stradale gotovo cele ulice, ali i obližnja sela, posebno Sirču, Šumarice, Vitanovac...

Ruševina je bilo na sve strane. Oštećene su porodične kuće, stambene zgrade, škole, zdravstveni objekti poput Zavoda za javno zdravlje, kulturne ustanove, parkirani automobili...

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!