DETALJNA PROGNOZA ZA ZIMU PO MESECIMA: Meteorolog Čubrilo otkrio da li ćemo se smrzavati tokom najhladnijih meseci

Novosti onlajn

25. 10. 2022. u 14:35

VIŠE nego ikad, a zbog najavljenih problema sa snabdevanjem energenata i poskupljenja, već u toku leta mnoge je interesovalo kakva će biti zima 2022/2023. i prema prvim orijentacionim proračunima našeg meteorologa Marka Čubrila, profesora geografije iz Novog Sada, „zima bi trebala da bude drugačija u odnosu na nekoliko prethodnih“.

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ЗИМУ ПО МЕСЕЦИМА: Метеоролог Чубрило открио да ли ћемо се смрзавати током најхладнијих месеци

Foto: Tanjug

Čubrilo najavljuje da će zima pred nama biti temperaturno u okvirima proseka, ali sa padavinama malo višim od proseka, piše Blic

Takođe, povećana je verovatnoća dužeg hladnijeg perioda sredinom i u drugom delu decembra, kao i tokom većeg dela januara. Ističe da bi februar mogao da donese toplije vreme, naročito u drugoj polovini tog meseca, od 15. februara, i očekuje dobru sezonu skijanja na Dinarskim planinama.

Januar i decembar hladniji od proseka

- Prve procene odlika zime koja je pred nama sugerišu da bi ona trebala da ima prosečne karakteristike kada je u pitanju temperatura i količina padavina, ali postoji određena verovatnoća, to je za sada oko 35 odsto, da prvi deo zime, tačnije decembar i januar budu hladniji od proseka – kaže Marko Čubrilo i dodaje da tu pretpostavku bazira na očekivnim globalnim indeksima koji u ovom momentu više nego obično daju signal za moguće razvijanje snažnog polja visokog vazdušnog pritiska nad širim prostorom Skandinavije i zapadne Rusije.

 Foto: N. Karlić

Marko Čubrilo

- To polje anticiklona bi moglo ka nama da pokrene hladno strujanje sa istoka i severoistoka koje bi nam u toku prvog dela zime donelo dosta hladnih dana uz češću pojavu snega – objašnjava meteorolog.

Kako je još uvek veoma rano za detaljnu prognozu po mesecima, trenutno pretpostavlja da prvi deo zime u proseku može biti i malo hladniji od proseka, a svakako hladniji u odnosu na nekoliko proteklih zima.

Hladno strujanje koje bi dolazilo sa istoka bilo bi praćeno severoistočnim vetrom i hladnom košavom, što bi dodatno povećavalo subjektivan osećaj hladnoće.

- Osim signala za razvijanje tog sistema koji bi ka nama u prvom delu zime povukao hladan vazduh sa severoistoka stoji i signal za snižen vazdušni pritisak nad Mediternom i Jadranom te bi vlaga i padavine dolazile sa juga. Kombinacija hladnog strujanja sa severa i vlage sa juga nama će doneti dosta padavina, a u koliko bi bilo dovoljno hladno, padao bi pretežno sneg – poručuje Čubrilo.

Prema njegovim rečima, sada nije moguće precizno odrediti količinu i raspored padavina, ali svakako deluje da bi posle sušne jeseni decembar i januar doneli padavine oko ili čak malo više od proseka.

Februar bi, prva je procena, mogao doneti promenu u sinoptičkom trendu uz povlačenje ovog anticiklona ka Rusiji, čime bi naš deo Evrope ušao u znatno blaži vremenski trend, te bi u tom slučaju najhladniji i najsnežniji deo zime bio iza nas, ali može se očekivati da i februar povremeno ima zimske odlike barem u njegovom prvom delu. Kako je sa prognostičke tačke gledišta ovaj mesec jako daleko, izmene su svakako i očekivane i vrlo verovatne.

Do 15 ledenih dana u nizijama

- Za sada nema direktnih najava za bilo kakve ekstremne, polarne hladnoće i signal da bi ova zima mogla biti hladnija u odnosu na proteklih nekoliko samo znači da bi se ona držala prosečnih karakteristika. Verovatno bi u nizijama donela osam do 15 ledenih dana kada dnevni maksimum ne bi prelazio nulti podeok, dok bi takvih dana najviše bilo na istoku Srbije, u Timočkoj i Negotinskoj krajini, kao i na planinama gde bi taj broj mogao biti oko 20 dana – kaže Marko Čubrilo.

Napominje da je dane sa snežnim pokrivačem na tlu još uvek teško prognozirati, ali ako se uzmu u obzir svi faktori, u nizijama bi moglo biti od 11 do 18 dana pod snežnim pokrivačem, dok bi na planinama i istoku Srbije taj broj bio preko 25 dana.

Foto: Tanjug

Prema sezonskoj prognozi RHMZ do kraja godine čeka nas blaža zima, dok će na početku naredne biti prosečno hladno, uz mrazeve na kraju januara i početkom februara.

Prognoza po mesecima

NOVEMBAR: Topliji i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura biće viša za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, sa vrednostima višim za oko 0,8ºC. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 2 mm nižim u odnosu na prosek.

DECEMBAR 2022: Blaži i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura će u proseku biti viša za oko 1,1ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna biće viša za oko 0,6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Padavine će biti u proseku za oko 1 mm niže.

JANUAR 2023: Prosečno hladan

U trećoj dekadi januara umereni, a povremeno su mogući i jaki mrazevi. Srednja minimalna temperatura biće u proseku viša za oko 0,3ºC. Srednja maksimalna biće niža za 0,2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Padavine će biti u proseku za oko 5 mm niže.

FEBRUAR 2023: Prosečno hladan

Tokom prve dekade februara mogući su umereni mrazevi. Srednja maksimalna temperatura biće u proseku niža za oko 1,4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 9,0ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

BONUS VIDEO: 

PATROLA "NOVOSTI": Naši reporteri u smeni sa pripadnicima helikopterske jedinice MUP Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest