POŽAREVAČKA ROK ISTORIJA: Enciklopedija "Ukoričena muzika"

Dušanka Novković

23. 10. 2022. u 07:45

ČUVENE šezdesete godine u Požarevcu, osim rušenja stare Tabačke čaršije i otvaranja galerije čuvene Milene Pavlović Barili, obeležila je i rok muzika, koja se, u manjoj ili većoj meri, održala sve do danas.

ПОЖАРЕВАЧКА РОК ИСТОРИЈА: Енциклопедија Укоричена музика

Foto D. Novković

Početke rok scene, ali i njen kasniji razvoj, od zaborava je sačuvao Dragi Ivić koji je, uz saradnju Tijana Popovića, nedavno objavio knjigu "Ukoričena muzika - istorijat rok muzike i diskoteka požarevačkog kraja".

U ovoj dragocenoj gradskoj hronici, naveden je podatak da je Požarevac, računajući i današnje, imao čak 171 rok bend. Prvi se pojavio 1960. godine, pod imenom "Dijamanti". U njemu je bilo i trubača, što je netipično za rok, a prvi klasični rok bend osnovan je 1963. godine - VIS "Plitki džepovi". Međutim, zapisa o njima nema, zna se samo da su u njemu bili i Zoran Bata i Boban Kalupčić.

Te, 1963. godine, pojavili su se i "Sinovi Sunca", okupljeni oko braće Radosavljević i Miroslava Minkeka, svi, u proseku, stari 15 godina. Zatim slede "Helioni", "Marke", "Skromni", "Tajfun", "Samson", "Help", kao i "Klub šest", poznat po letnjim svirkama na gradskom bazenu. Muzicirali su i "Put", "Delta 4", "Duševno stanje", "Električni pilići", "Tanka creva i Kristijan", "Zevs", "Akter", "Čvrge", "Impuls", "Aurora", kao i "Baš čelik", koji je prvi objavio i LP ploču.

Foto D. Novković

Prva diskoteka otvorena je u staroj gimnaziji 1968. godine, a za njom slede "Polo", "Jugi", "Đovani", "Galaksija", "Karmal", "Amor", "Gaudeamus".

- Pare su pristizale u džakovima, išlo se jednom mesečno u Minhen za novu opremu i ploče - seća se Ivić rada diskoteke "Fleš" u novom Domu kulture.

Diskoteka ne bi bilo bez diskofila i njihovih bogatih fonoteka. Među njima su bili Nidža Dimitrijević, nastavnik matematike i rukometni golman, dr Buca Blagojević, Miroslav Stanisavljević, podoficir, Srba Stojanović, džezer i advokat.

- I rokenrol je prolazio kroz krize. Najveća je bila tokom ekspanzije diskoteka.

Folkoteke su, takođe, nanele značajne udarce i štetu. Ali, uvek je izlazio iz njih, zahvaljujući nekom novom pravcu ili novim entuzijastima - zaključuje optimistično Ivić na kraju svoje knjige. Rok scena Požarevca, iako skromnija, opstaje i u 21. veku. Baš kao i njena "Majska gitarijada", koju je pokrenuo sada pokojni novinar Mile Veljković, kao šansu za proboj neafirmisanih rok bendova.

Korice knjige, Foto D. Novković

ČOLA I "ČETIRI M"

U VREMENU pre kafića, mladi u Požarevcu izlazili su na svega nekoliko mesta. Među njima je bio i Dom JNA gde su se, po pravilu, slušali izvanredni muzičari koji su ovde služili vojni rok - većina iz "Četiri M", momci iz "Sedmorice mladih", Boba Stefanović, Zdravko Čolić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas