POČEO "EVROPRAJD", ODLUKA DRŽAVE O EVENTUALNOJ ZABRANI SUBOTNJE ŠETNJE SUTRA: Biće parada ili protest

R. Dr.

13. 09. 2022. u 06:30

ŠETNjA centralnim ulicama Beograda, kojom se po običaju završavaju sve nedelje ponosa, ukoliko je ove godine MUP ne zabrani, biće održana po planu - u subotu, 17. septembra. Ukoliko država donese odluku da ne dozvoli defile, učesnici ove manifestacije okupiće se istog dana i u najavljeno vreme, ali na - protestu.

ПОЧЕО ЕВРОПРАЈД, ОДЛУКА ДРЖАВЕ О ЕВЕНТУАЛНОЈ ЗАБРАНИ СУБОТЊЕ ШЕТЊЕ СУТРА: Биће парада или протест

Foto: Tanjug

Plan "ili šetnja ili protest", bez opcije poštovanja eventualne zabrane javnog okupljanja, organizatori ovogodišnjeg "Evroprajda" najavljuju kao završnicu svoje jednonedeljne manifestacije. "Evroprajd" je počeo juče u Beogradu, a zastava sa motivom duginih boja svečano je istaknuta na jarbol ispred "Palate Srbija". Narednih dana biće održane desetine skupova - tribina, koncerata, izložbi, čiji je cilj afirmacija prava LGBT osoba.

Početak "Evroprajda", međutim, počeo je u znaku reakcija na crkvenu litiju i veliki svenarodni moleban, koji je u nedelju uveče održan pred Hramom Svetog Save, a kome je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi. Okupljenima se obratio patrijarh srpski Porfirije, koji je u svojoj besedi detaljno obrazložio zašto se SPC protivi organizovanom javnom manifestovanju seksualnih različitosti.

Skupu na Vračarskom platou prisustvovao je Anđelko Vučić, otac predsednika Srbije. Komentarišući očev gest, šef države juče je izjavio da se ne slaže sa ciljem i porukama održanog crkvenog molebna.

- Što se tiče mog oca, ja sam stigao iz Emirata, meni je bilo važno da stignem na utakmicu, ali nisam stigao da gledam, srećom. A onda mi je neko javio da je moj otac bio tamo. Ja njega beskrajno volim, ali da li bih ja bio na tom skupu? Ne bih. I ni sa čim što je izrečeno na tom skupu nisam saglasan. I vidite da mi nije teško da to kažem. Ni sa jednom jedinom rečju, ni sa celim događajem, ama baš ni sa čim nisam saglasan - rekao je Vučić.

Predsednikova poruka nadovezuje se na njegove prethodne izjave na istu temu, ali uz, kako ističe, beskompromisan stav države da ne dozvoli šetnju učesnika "Prajda". Rok da MUP izrekne zabranu ističe tokom sutrašnjeg dana, a od nje zavisi i priroda okupljanja zakazanog za sledeću subotu.

- Ne očekujem da će MUP zabraniti planiranu šetnju, jer za to ne postoje nikakvi zakonski uslovi. Ne verujem da postoje pretnje po bezbednost, zdravlje i moral. Odluka o zabrani otud bila bi protivzakonita i protivustavna. Ukoliko dođe do zabrane, svakako ćemo šetati jer ne možemo da kažemo ljudima "ne možete". Čak i ako bi im rekao "nemojte", oni će izaći na ulicu u znak protesta zbog zabrane - rekao je juče koordinator "Evroprajda" Goran Miletić.

Komentarišući nedeljni crkveni moleban, on je kazao da je saglasan sa njim ukoliko je njegov cilj zaista molitva za brak, porodicu, mir i slogu, kako je i najavljen. Nedopustiv je, kako ističe, samo govor mržnje.

- Verujem da veliku većinu u litiji čine miroljubivi ljudi, koji jesu protiv "Prajda", ali nasilje ne podržavaju - kazao je Miletić. 

LITIJAMA PROTIV "PONOSA"

CRKVENIM krugovima juče se proširila vest da se pre nedeljnog molebna patrijarh Porfirije sastao sa episkopima SPC. Na ovom sastanku dogovoreno je i da patrijarhov blagoslov dobiju litije koje bi se - ukoliko se proceni da je potrebno - svakodnevno organizovale u Beogradu. Crkvene povorke bile bi svojevrsna kontramera desetinama manifestacija u okviru "Evroprajda", uključujući i centralnu šetnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije