NAJBOLJA VINA DOLAZE IZ SRCA: Oko 400 proizvođača i izlagača iz sveta, otvorilo je najkvalitetnije boce iz svojih podruma

D. MATOVIĆ

03. 09. 2022. u 11:00

BOGATA ponuda kvalitetnih vina i vesela atmosfera obeležili su drugi dan međunarodnog sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana". I dok je međunarodni žiri od 25 ocenjivača vina, od čega je petoro sa titulom "master ov vajn", nastavilo selekciju više od 600 uzoraka vina iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji se nadmeću za trofej ovog prvog sajma u Beogradu, halama je prošlo nekoliko hiljada posetilaca. Degustirali su vina, probali sireve, kao i razne specijalitete.

НАЈБОЉА ВИНА ДОЛАЗЕ ИЗ СРЦА: Oко 400 произвођача и излагача из света, отворило је најквалитетније боце из својих подрума

Foto N. Skenderija

Prva zajednička manifestacija inicijative "Otvoreni Balkan" okupila je vinare iz celog regiona, kao i iz EU, Australije, Argentine, Čilea, Južne Afrike, SAD. Među 400 izlagača predstavilo se i 40 destilerija. Iz tri države "Otvorenog Balkana", Srbije, Severne Makedonije i Albanije na sajmu je 235 vinarija. Vinari su s ljubavlju uredili i štandove. Pomogli su im i kustosi beogradskog Etnografskog muzeja, dok je slikar Cile Marinković oslikao nekoliko vinskih buradi.

- Najbolja vina dolaze pravo iz srca. Cilj je pratiti prirodu i njene zakone, omogućavajući joj da pokaže svoj puni potencijal - otkriva nam tajnu dobrog vina Blaže Minevski, vlasnik vinarije "Badi", u srcu tikveške regije, u kojoj pravi vina čak i za vegane. - Najvažnija sorta u našim vinogradima je vranac, pa merlo, kaberne sovinjon i šardone, a značajne površine su pod tamjanikom i kratošijom. Makedonija je poznata po raskošnim, zrelim i moćnim vrancima.

Centralno mesto u Hali 1 ima i proizvođač najčuvenijeg albanskog konjaka "skenderbeg", koji proizvodi i vina.

- I pored duge tradicije proizvodnje vina, Albanija danas više uvozi nego što proizvodi ovo piće - kaže Roabri Javpaz, jedan od vlasnika. - Mediteranska klima i tlo podesno za gajenje sorti koje daju raskošna južnjačka vina, pomažu nam da ubrzano stvaramo novo vinsko lice naše zemlje. Grad Berat je deo svetske baštine, ali i mesto gde su smeštene najbolje vinarije naše zemlje.

Ljubitelji vina su sa čašom u ruci išli od štanda do štanda i degustirali. Šetali su bez bojazni da će pogrešiti, jer vinari su otvorili najbolje boce iz svojih podruma. A, ima vina za svačiji džep: od onih najjeftinijih, koja koštaju par stotina dinara do premijum vina od nekoliko stotina evra.

- Vladika Atanasije je govorio da nije reklama za vino ono što se o njemu pročita. Vino mora da se proba - kaže nam Vojin Matović iz manastira Tvrdoš u Hercegovini.

Vinari iz Srbije su još jednom potvrdili da naše vinarstvo prolazi kroz renesansu i doživljava snažan razvoj u svim krajevima zemlje. Priroda je naklonjena, odličan geografski položaj, a i ljubav, strast i vizija su tu. Raskošna vina iz Negotinske Krajine, pa do Fruške gore i Subotice točila su se tokom celog dana. A, sklapali su se i veliki poslovi. Za srpska vina najviše su zainteresovani distributeri i trgovci iz raznih delova sveta, od Kine, Rusije do SAD. Na sajmu je stotinu velikih kupaca iz čak 30 zemalja! Mnogi od njih kažu da "u podrumima Srbije ima svašta da se otkrije". Dopadaju im se i vina iz manastira Hilandar.

- Hilandarska vina potiču isključivo sa Svete Gore, iz manastirske vinarije i jednog vinograda na Savinom polju - kaže nam Milivoj Rađinđić, direktor Zadužbine manastira Hilandar. - Poznavaoci vina, a njih je mnogo na ovoj manifestaciji, kažu da naša vina daju bogat i kompleksan doživljaj.

Na "Vinsku viziju Otvorenog Balkana" stigla su vina čak iz Južnoafričke Republike. Južnoafrikanka Berenike Knierim, Srbi Nikola Jojić i Miloš Ristić sprijateljili su se dok su radili na kruzeru.

- Miloš i ja nismo ni slutili da u Južnoafričkoj Republici ima kvalitetnih vina, ali nas je Berenike razuverila. Kad smo ih probali, odlučili smo da ih donesemo ovde. Južnoafrička Republika je država sa najbrže rastućim vinskim turizmom u svetu - ističe Nikola.

Samo najbolji poznavaoci vina znaju da Moldavija, inače najsiromašnija evropska država, ima najveću vinariju na svetu, koju je 1827. sagradila carska porodica Romanov.

- Vinska priča u Moldaviji nikako nije nova, o čemu svedoči i grozd u grbu ove države - kaže uvoznik Nemanja Niketić. - Prema nekim podacima u ovoj zemlji se već 3.000 godina živi od vina i sa vinom. Lavirint hodnika u blizini mesta Milesti Mici, pretvoren je u svojevrsni podrum sa oko dva miliona flaša najkvalitetnijih vina. Sajamske kapije i danas će biti otvorene od 12 do 20 časova.

NAJBOLjA "KAPLjICA" PO BEOGRAĐANKI

MEĐU izlagačima je i čuvena italijanska vinarija "Mašareli", koju je osnovao Đani Mašareli 1978. godine u San Martinu. Ova vinarija svake godine proizvede oko milion boca vina, koje izvozi u 50 zemalja. Posebna je po tome što je vlasnik najbolje vino nazvao po svojoj supruzi, inače Beograđanki Marini Cvetić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili