UPOZORENJE RHMZ, NA SNAZI METEOALARM: Vremenska prognoza za Srbiju - u ovim delovima zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom

Novosti online

31. 08. 2022. u 07:30

U SRBIJI će danas biti promenljivo i nestabilno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ, НА СНАЗИ МЕТЕОАЛАРМ: Временска прогноза за Србију - у овим деловима земље се очекују пљускови са грмљавином

Foto: N. Skenderija/Printscreen/RHMZ

Lokalno su mogući kratkotrajni grad i jak vetar u zoni padavina, dok će se suvo vreme zadržati na severozapadu zemlje.

Najniža temperatura od 15 do 20, a najviša od 26 do 30. Vetar slab, promenljiv.

U Beogradu toplo sa sunčanim intervalima. U pojedinim delovima grada mogući su i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Najniža temperatura oko 18, a najviša oko 28. Vetar slab, promenljiv.

Upozorenje na pljuskove sa grmljavinom i gradom

RHMZ je izdao i trodnevno upozorenje koje je na snazi do petka, a odnosi se na celo područje Srbije.

- Do petka se na području Srbije povremeno očekuju pljuskovi i grmljavina, koji će lokalno biti izraženiji (preko 20 mm za kratko vreme) uz grad i jak vetar u zoni padavina - upozorava RHMZ.

Upaljen meteoalarm

U Srbiji je zbog kiše i grmljavine danas na snazi narandžasti i žuti meteoalarm. Žuti meteoalarm upaljen je za područje Banata, Srema i Beograda i odnosi se na grmljavinu, a znači da vreme može biti potencijalno opasno.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - navodi se na sajtu RHMZ-a.

Foto: Printscreen/RHMZ

U ostalim delovima Srbije, izuzev Bačke, na snazi je narandžasto upozorenje zbog kiše i grmljavine što znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - objavio je RMHZ.

Vreme narednih dana

U četvrtak novi razvoj umerene do jake oblačnosti koja dolazi sa zapada i severozapada i tokom dana zahvata većinu predela sa čestom kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom uz malo niže temperature nego u sredu. Vetar slab zapadni i severozapadni ili promenljiv. Pritisak iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 14°C do 19°C, a maksimalna od 24°C do 28°C. Uveče moguća kiša u većini predela. Temperatura u 22h od 15°C do 20°C.

U petak slabije izražena oblačnost tokom dana još malo niže temperature nego u četvrtak sa sunčanim periodima na severu, a u centralnim predelima i na jugu Srbije sa ređom pojavom kiše ili pljuskova sa grmljavinom. Razvedravanje u popodnevnim časovima prvo u severnim, a do kraja dana i delom u centralnim krajevima.

U subotu u svim krajevima pretežno sunčano i suvo uz razvoj slabe prolazne oblačnosti. U nedelju novo prolazno naoblačenje zahvata većinu predela uz povremenu kratkotrajnu kišu tokom dana. Početkom naredne sedmice pretežno sunčano i toplije.

(Kurir)

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: NAJVEĆA PLjESKAVICA NA SVETU - Leskovčani na "Roštiljijadi" ponovo oborili rekord

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...