JOŠ ČETIRI KRSTAŠA LETEĆE NEBOM SRBIJE: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica zadovoljno povećanjem vrste koja krasi grb naše zemlje

Lj. P.

31. 08. 2022. u 06:20

IZ tri aktivna gnezda parova orlova krstaša ove godine izleglo se pet mladunaca, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija (DZPPS).

ЈОШ ЧЕТИРИ КРСТАША ЛЕТЕЋЕ НЕБОМ СРБИЈЕ: Друштво за заштиту и проучавање птица задовољно повећањем врсте која краси грб наше земље

Jednogodišnji mladunac spreman da poleti, Foto M. Ružić

S obzirom na to da je reč o vrsti kojoj je u našoj zemlji pretilo izumiranje, a potrebno joj je pet godina da dostigne polnu zrelost, jasno je koliki su trud i rad minulih godina bili potrebni da u našoj zemlji i opstane ptica koja je nacionalni simbol i koja krasi grb Srbije.

Krajem juna, nažalost, olujno nevreme u Banatu, u staništu orlova krstaša, srušilo je jedno gnezdo. Krhka grana kanadske topole popustila je pod naletom snažnog vetra, a prilikom pada jedan od dva mladunca iz gnezda je nastradao. Drugi je spasen brzom reakcijom saradnika Društva i lovočuvara Radenka Cvejanova iz Srpskog Krstura, koji već godinama budno motri i brine o orlovima. O preostala četiri mladunca sada brinu njihovi roditelji, a "mlada četvorka" će se, kad bude vreme pridružiti svojim godinu starijim srodnicima Mimi, Mihajlu, Radenku i Ivanki, koji su već poleteli i koje danonoćno prate ornitolozi.

Od prošle godine kretanje Mime i Mihajla prati se uz pomoć savremene satelitske tehnologije. Istim načinom se brine i o Radenku, koji je ime dobio po lovočuvaru koji ga je spasao kod Banatskog Aranđelova, a obeležena mlada ženka iz gnezda kod Mokrina, nazvana je Ivanka. Oboje su, kako kažu u DZPPS, prethodnih dana izleteli iz gnezda, a trenutno se zadržavaju u neposrednoj okolini svog doma u nepreglednim ravnicama Severnog Banata. Uskoro će ih roditelji prisiliti da samostalno love i obezbeđuju obroke.

Foto K. Duro

Vest da su se izlegli mladi krstaši ohrabruje jer je ova ptica umalo iščezla sa našeg neba. Do 2016. bilo je poznato samo jedno gnezdo čija je budućnost bila u potpunosti prepuštena sudbini. Tada, međutim, DZPPS započinje rad na međunarodnom projektu PannonEagle LIFE, i sa partnerima iz četiri evropske države, poslednjih šest godina predano rade na zaštiti krstaša, pre svega na otklanjanju i ublažavanju ljudskih faktora koji uzrokuju stradanje ovih ptica.

- Te 2016, danonoćno čuvanje tada jedinog gnezda omogućilo je uspešno gnežđenje i preživljavanje mladunaca - navode u DZPPS.

- Obilasci terena, saradnja sa lovcima, poljoprivrednicima i raznim institucijama doprineli su da se na području severnog Banata značajno umanje trovanja divljih životinja, posebno ptica, čime su krstaši dobili više šansi za opstanak. Prekretnica se dogodila u proleće 2020. kada su dva nova orlovska para počela da se gnezde na severu Banata. Još dva para krstaša su tu napravila gnezda, čime je populacija porasla na pet parova. Dva srednjobanatska para nisu imala uspeh ove godine, jedan je prekinuo gnežđenje iz nepoznatih razloga, a drugi par je napustio polog od dva jaja usled čestog uznemiravanja poljoprivrednim mašinama.

POMOGLI LOVCI I STUDENTI

OVE godine akciju obeležavanja krstaša, DZPPS sprovelo je uz pomoć Departmana za biologiju MPF u Novom Sadu, lovačkih udruženja "Srpski Krstur" i "Perjanica" iz Mokrina, Naučnoistraživačkog društva studenata biologije i ekologije "Josif Pančić" i Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode. Ugostili su i studente iz partnerskih organizacija Albanije i Crne Gore koji su imali prilike da se upoznaju sa procedurama i tehnikama obeležavanja divljih ptica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)