MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Nismo dali dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu

Novosti online

18. 08. 2022. u 19:18

MINISTARSTVO zaštite životne sredine danas se oglasilo povodom neistina da je taj resor izdao dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu.

МИНИСТАРСТВО ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ: Нисмо дали дозволу за изградњу фабрике за прераду опасног отпада у Лесковцу

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

- Ministarstvo zaštite životne sredine nije izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu, niti je za to nadležno. Javnost je obmanuta plasiranjem netačnih informacija koje su odraz nepoznavanja procedura, kako od strane nadležnih u gradskoj upravi grada Leskovca, tako i pojedinih članova gradske skupštine koji su tendenciozno tu temu premestili na politički teren - piše u saopštenju ministarstva.

Iz resora napominju da je ministarstvo dalo saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Postrojenja za tretman opasnog ambalažnog otpada u Leskovcu u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.

- Saglasnost na studiju nikako ne predstavlja dozvolu za realizaciju projekta, već je sastavni deo tehničke dokumentacije. Nosilac projekta je za realizaciju projekta u obavezi da pribavi građevinsku dozvolu ili odobrenje za izvođenje radova kod nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (koje je pre postupka izrade studije izdalo lokacijske uslove za predmetni projekat), kao i dozvolu za tretman otpada kod Ministarstva zaštite životne sredine. S obzirom da se nosilac projekta do sada nije obraćao Ministarstvu zaštite životne sredine sa zahtevom za izdavanje dozvole za tretman otpada, optužbe iznete na račun ovog ministarstva su neosnovane i nemaju utemeljenje u činjenicama - ističu iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Oni ističu da je indikativno da lokalna samouprava nije nagovestila da se protivi realizaciji projekta, iako donošenju Rešenja o davanju saglasnosti na studiju prethodio postupak određivanja obima i sadržaja studije.

- Uprava grada Leskovca i JKP „Vodovod Leskovac“ su kao zainteresovani organi izvršili uvid u Studiju o proceni uticaja, prisustvovali javnoj raspravi i dostavili mišljenje gde se jasno vidi da nisu tražili prekidanje postupka. Stoga je navodno pokretanje spora protiv Ministarstva zaštite životne sredine od strane lokalnog Pravobranilaštva krajnje neozbiljno i neprimereno. Podsećamo, Ministarstvo zaštite životne sredine nije nadležno za izdavanje dozvole za izgradnju fabrike za preradu otpada, a netačnim tvrdnjama koje se plasiraju u pojedinim medijima šalje se zabrinjavajuća poruka da predstavnici lokalnog parlamenta ne poznaju propise i procedure za realizaciju projekta - zaključuje se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NA PEŠČANOJ PLAŽI, U CENTRU HURGADE: Dobar odmor za odrasle, dobra zabava za dečicu, lepa plaža i za jedne, i za druge