IZVOZ JAČA I SRPSKU VOJSKU: Naoružanje i oprema domaće proizvodnje postaju sve značajniji faktor modernizacije oružanih snaga

R. DRAGOVIĆ

17. 08. 2022. u 08:00

PRIPADNICI Vojne policije počeli su obuku za korišćenje najnovijeg pojačanja Vojske Srbije - vozila "berket" američke proizvodnje.

ИЗВОЗ ЈАЧА И СРПСКУ ВОЈСКУ: Наоружање и опрема домаће производње постају све значајнији фактор модернизације оружаних снага

Sve više naoružanja u jedinicama je iz domaćeg razvoja, Foto M. Anđela

Robusni oklopnjak na točkovima preuzeće deo transportnih i protivterorističkih zadataka u urbanim sredinama. Robusni točkaš, međutim, biće među retkim uvoznim tipovima vozila koja će biti "na stanju" u jedinicama VS.

Američka vozila nabavljena su kao deo koncepta modernizacije oružanih snaga usvojenog još 2016. godine čija je okosnica opremanje jedinica iz domaćeg razvoja, uz uvoz samo gde je neophodno. Zahvaljujući ovoj strategiji, Vojska Srbije dobila je čitavu paletu naoružanja, vojne opreme i sredstava domaće industrije. Niz oruđa stranih proizvođača, pre svega u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO, drastično je podigao borbenu gotovost. Segment opremanja iz sveta, međutim, trenutno je usporen, jer su rat u Ukrajini i njegove posledice otežali isporuku naručenog, pa i već plaćenog naoružanja.

- Sve više se potvrđuje da je oslonac na domaću industriju najbolji put, jer jedino on garantuje autonomiju u snabdevanju - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - Zaposlednjih pet godina u naoružanje VS uvedena su 204 borbena vozila, a još 65 je u izradi. To su mahom oklopnjaci i transporteri "lazar", "miloš" i BOV, kojima je pridružen kontingent vozila BRDM-2 ruske proizvodnje - nabrajaju u Vojsci Srbije.

Državni vrh najavljuje dalja ulaganja u odbrambenu industriju, koja je već dobila više finansijskih injekcija. Najviše novca slilo se 2017. godine - čak 47,5 miliona evra, uz samostalna ulaganja fabrika u vrednosti od 143 miliona evra. Zahvaljujući tome podignut je tehnološki nivo postrojenja i kapacitet, pa država planira da od srpskih fabrika naruči za vojsku vojnu "robu" vrednu čak 1,25 milijardi evra.

Foto M. Anđela

Najveći skok napravljen je u proizvodnji kalibra haubica 155 milimetara, koje se uspešno izvoze u svet, ali i kojima se oprema Vojska Srbije. Već početkom sledeće godine biće kompletirana dva diviziona sa ukupno 34 oruđa "nora", čiji je domet do 40 kilometara. Osnovni model haubice je na proverenom ruskom vozilu "kamaz", ali zapadnim kupcima nudi se i verzija na "Manovom" kamionu.

Jedinice Vojske Srbije očekuju najnoviji model "miloša" povećanog kapaciteta, kao i niz vozila koja broje sitno do serijske proizvodnje. Najvažniji "točkaš" iz ove serije biće oklopnjak M-20, visokootporan na mine i dejstva iz zasede, koji je rođen u fabrici "Zastava TERVO". Ovaj oklopnjak ima pogon na šest točkova, kao i balističku zaštitu tovarnog prostora, u kome može da se smesti devet vojnika sa naoružanjem.

Svi bi da pazare srpski barut

GLOBALNI trend naoružavanja, koji je posebno rasplamsan izbijanjem rata u Ukrajini, podigao je cenu i oružju i municiji koja se proizvodi u Srbiji. Najveća potražnja trenutno vlada za artiljerijskom municijom, posebno haubičkom kalibra 155 milimetara, minobacačkim minama, ali i takozvanoj "maloj municiji" - puščanoj i pištoljskoj. Ipak, najznačajniji segment izvoza namenske industrije jeste barut, čiji je obim proizvodnje osetno povećan poslednjih godina. Na svetskoj listi proizvođača baruta Srbija zauzima šesto mesto, sa oko 5 odsto ukupne svetske produkcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)