DOZVOLE ZA PINK, HEPI, B92 I PRVU: Biće raspisan i konkurs za petu frekvenciju, slobodnu od 2012.

V. C. S.

30. 07. 2022. u 06:03

U NAREDNIH osam godina nacionalne frekvencije imaće, kao i do sada, televizije Hepi, Pink, B92 i Prva, i radio-stanice S, S2, Hit FM i Plej radio.

ДОЗВОЛЕ ЗА ПИНК, ХЕПИ, Б92 И ПРВУ: Биће расписан и конкурс за пету фреквенцију, слободну од 2012.

Foto Z. Jovanović

Ovo je juče, na vanrednoj sednici, odlučio Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Članovi Saveta takođe su izglasali da se raspiše konkurs za petu slobodnu frekvenciju, koja je do 2012. godine pripadala TV Avali. Konkurs za ovu dozvolu već je raspisivan dva puta: 2013. godine, kada nijedan od kandidata (TV Nova i TV Kopernikus) nije dobio dovoljan broj glasova, i 2018, kada su se prijavili Studio B, Kopernikus i BK Telekom, koji takođe nisu ispunili potrebne uslove.

Ove godine konkurs je raspisan samo za četiri dozvole, a prijavilo se 14 televizijskih kuća: Pink, Hepi, Nova S, N1, Prva, B92, TV Tanjug, Kurir TV, Kopernikus, TV K1, TV2, Vesti (kanal Pinka), BK i Una. Za četiri radijske frekvencije konkurisalo je sedam radija: Radio S, Radio Balkan, Radio Neven, Nacionalni radio Puls Grocka, Plej radio, Radio S i Hit mjuzik FM.

Rok za prijave istekao je 20. juna, posle čega su u prostorijama REM-a čelni ljudi medija predstavili svoje elaborate o tome zašto baš njihova kuća zaslužuje nacionalnu pokrivenost i kako planiraju da ispune obaveze koje propisuje zakon, potom su članovi Saveta obišli sve ove TV i radijske stanice.

Najviše polemike među samim članovima Saveta REM-a izazvale su prijave TV Pink i Hepi. Prvi čovek Pinka Željko Mitrović rekao je da ova televizija u novoj programskoj šemi predviđa 20 odsto informativnog, 20 odsto dokumentarnog, kulturno-umetničkog, naučno - obrazovnog i dečjeg programa, 20 odsto reklama i 10 odsto zabavno-muzičkog programa. Rijaliti će takođe zauzimati 20 odsto šeme i biće emitovan posle 23 časa. I Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik Hepija, najavio je trećinu informativnog programa, trećinu zabavno-muzičkog, po pet odsto dečjeg i kulturno-obrazovnog, dva odsto naučnog, osam odsto rezervisanog za filmove i serije, osam za sport i šest za "pseudorijaliti". On je konstatovao da su oni najkažnjavanija televizija u zemlji i da se zato "popravljaju" od 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije