LAŽNA DRŽAVA KOSOVO: Tvrdi da joj pripada figurica iz vinčanske kulture

Tanjug

09. 07. 2022. u 19:13

MINISTARSTVO kulture, omladine i sporta privremenih prištinskih institucija zatražilo je pomoć od Uneska, Međunarodnog saveta muzeja (ICOM), Saveta Evrope i Evropske komisije da im se, kako navode, vrati figurica koja pripada vinčanskoj kulturi.

ЛАЖНА ДРЖАВА КОСОВО: Тврди да јој припада фигурица из винчанске културе

Foto Tanjug

Ministarstvo na Tviteru tvrdi da se 1.247 kosovskih artefakata navodno nelegalno nalazi u Srbiji, a jedan od njih je i ta antropomorfna figurica.

Reč je o figurici koja pripada periodu kasnog neolita (5. - 4. milenijum pre nove ere), deo vinčanske kulture, pronađena u Fafosu II u Kosovskoj Mitrovici.

Ministarstvo u Prištini je putem Tvitera juče pozvalo međunarodne institucije da im pomognu da im bude vraćen i muzički instrument okarina iz sedmog milenijuma pre nove ere, koji se nalazi u Beogradu, a pronađen je u Srbici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju