MINISTARSTVO kulture, omladine i sporta privremenih prištinskih institucija zatražilo je pomoć od Uneska, Međunarodnog saveta muzeja (ICOM), Saveta Evrope i Evropske komisije da im se, kako navode, vrati figurica koja pripada vinčanskoj kulturi.

Srbin sa Kosova

09.07.2022. 20:18

Албанци своје античке "фигурице" могу тражити на источним падинама Кавказа, низ обале реке Самур. У 11. веку са тог простора су као логистичка подршка византијској војсци (сточари са својим стадима) пребачени на средњи ток Дунава и по деловима Румуније и Бугарске, све до Епира - све у малим групицама, што је све нашло одраз и у лексици њиховог језика. У Душановом законику су описани као заштићени сточари којима је са својим стадима био дозвољен пролаз кроз српска села и коришћење пашњака (14. век). На просторима скадарског краја и према југоистоку до Љеша и реке Мате (Маће, југоисточна граница српског етничког простора) велики проценат тих људи је српског порекла. Не поседују никакву средњевековну културну баштину - били су сточари.

Mikiboy

10.07.2022. 08:33

Ja kao turista naprimer u Egiptu nadjem neku figuricu moram da je predam Egipcanima. I Albanci su turisti samo su se zadrzali malo duze.