VRUĆINE U SRBIJI, VISOKE TEMPERATURE: RHMZ izdao novo upozorenje, osveženje tek za vikend

Novosti online

01. 07. 2022. u 07:21

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na visoku temperaturu.

ВРУЋИНЕ У СРБИЈИ, ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ: РХМЗ издао ново упозорење, освежење тек за викенд

Novosti

Danas će biti veoma toplo, sa najvišom temperaturom od 33 do 37°C, u Beogradu oko 36°C.

Sutra, 2. jula, promenljivo oblačno i nestabilno uz kratkotrajno manje osveženje i lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, ponegde i gradom. Najviša temperatura od 31 do 35°C.

Foto: Printscreen RHMZ

 

Zbog ekstremno visokih temperatura koje su najavljene za danas, na snazi je narandžasti meteoalarm za celu teritoriju Srbije.

To znači da je "vreme opasno".

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na sajtu RHMZ-a.

Osveženje za vikend

Kako je najavio meteorolog Marko Čubrilo, od nedelje će ponovo biti toplo, dok se jače osveženje očekuje posle 6. jula. Do kraja radne nedelje očekuju nas tropske temperature, dok osveženje stiže tek za vikend, tačnije u subotu, sa mogućim pljuskovima.

- Od srede do petka veoma toplo, ali nestabilnije u odnosu na protekle dane. U sredu i četvrtak će grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda pre svega biti nad brdsko-planinskim delom regiona, dok se samo retke nestabilnosti mogu javiti i nad ostalim predelima. U petak će se nestabilnosti javljati i nad nižim predelima istočne Hrvatske, Srbije i severoistočne BiH. Biće veoma toplo, tako da uz jači konvektivni razvoj može za vrlo kratko vreme doći do formiranja snažne, lokalne nepogode koja na malom prostoru može doneti tuču/grad, olujan vetar i veliku količinu kiše - navodi Čubrilo.

On ističe da nema načina da se unapred predvidi gde će doći do razvijanja nestabilnosti, tako da bilo koja prognoza njihovog rasporeda nema smisla.

Za vikend će ka nama uslediti slab prodor manje vrelog vazduha, te će u subotu uz češće nestabilnosti, posebno nad severom i istokom regiona, biti i manje toplo uz maksimume koji bi se kretali do +27 do +33 stepena Celzijusa. Do subote vetar uglavnom slab, južni, osim u zoni pljuskova, dok bi za vikend okrenuo na severozapadni.

BONUS VIDEO - JAKO NEVREME POGODILO NIŠ: Naleti vetra i kiša

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a