DO VIKENDA EKSTREMNE VRUĆINE: Meteorolog najavio tropske temperature, jače osveženje tek u julu, noći neugodno tople

Novosti online

29. 06. 2022. u 10:09

KAKO je meteorolog Marko Čubrilo naveo na svom Fejbuk profilu, od nedelje će ponovo biti toplo, dok se jače osveženje očekuje posle 6. jula. Do kraja radne nedelje očekuju nas tropske temperature, dok osveženje stiže tek za vikend, tačnije u subotu, sa mogućim pljuskovima, najavljuje on.

ДО ВИКЕНДА ЕКСТРЕМНЕ ВРУЋИНЕ: Метеоролог најавио тропске температуре, јаче освежење тек у јулу, ноћи неугодно топле

Foto: Novosti arhiva

- Od srede do petka veoma toplo, ali nestabilnije u odnosu na protekle dane. U sredu i četvrtak će grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda pre svega biti nad brdsko-planinskim delom regiona, dok se samo retke nestabilnosti mogu javiti i nad ostalim predelima. U petak će se nestabilnosti javljati i nad nižim predelima istočne Hrvatske, Srbije i severoistočne BiH. Biće veoma toplo, tako da uz jači konvektivni razvoj može za vrlo kratko vreme doći do formiranja snažne, lokalne nepogode koja na malom prostoru može doneti tuču/grad, olujan vetar i veliku količinu kiše - navodi Čubrilo.

On ističe da nema načina da se unapred predvidi gde će doći do razvijanja nestabilnosti, tako da bilo koja prognoza njihovog rasporeda nema smisla.

- Noći će biti neugodno tople i nad velikom delom regiona ispod 800mnv minimumi neće padati ispod +20 stepeni Celzijusa, dok u većim gradovima minimumi mogu ostati i preko +24 stepena Celzijusa. Dnevni maksimumi veoma, ponegde i esktremno visoki. Najčešće od +33 do +36, a ponegde i oko +38 stepeni Celzijusa, dok bi u najtoplijim lokalitetima bilo oko +40 stepeni Celzujusa - ističe on.

Za vikend će ka nama uslediti slab prodor manje vrelog vazduha, te će u subotu uz češće nestabilnosti, posebno nad severom i istokom regiona, biti i manje toplo uz maksimume koji bi se kretali do +27 do +33 stepena Celzijusa. Do subote vetar uglavnom slab, južni, osim u zoni pljuskova, dok bi za vikend okrenuo na severozapadni.

Zahlađenje moguće tek od 6. jula

- Početkom sledeće nedelje ponovo pretežno sunčano i vrlo toplo, posebno oko 5. 7. kada bi maksimumi ponovo često bili preko +35 stepeni Celzijusa, dok se zatim očekuje jače osveženje, grmljavinski, pljuskovi, lokalne nepogode i jak severozapadni vetar. Maksimumi bi opali za 10-12 stepeni Celzijusa.

Sumirano, pred nama su veoma topli i sve više sparni dani uz pojavu grmljavinskih pljuskova, prvo na planinama, dok bi ih od petka češće trebalo biti i u nizijama.

Temperature znatno iznad proseka, dok bi za naredni vikend moglo biti manje vrelo. Jače osveženje sve izglednije posle 6. jula - zaključio je Čubrilo.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima