DENIS SE POSLE 10 MESECI PROBUDIO IZ KOME: Malo čudo mladića iz Svilajnca, majka mu prve reči čitala sa usana

Novosti online

12. 06. 2022. u 19:25

DENIS Milovanović iz Svilajnca prošlog leta doživeo je tešku saobraćajnu nesreću posle koje je pao u komu.

ДЕНИС СЕ ПОСЛЕ 10 МЕСЕЦИ ПРОБУДИО ИЗ КОМЕ: Мало чудо младића из Свилајнца, мајка му прве речи читала са усана

Foto: Printskrin RTS

Lekari u Kragujevcu uspeli su da mu održe vitalne funkcije, a zahvaljujući nezi porodice deset meseci nakon nesreće 24-godišnji mladić probudio se iz kome. Na rehabilitaciju sutra kreće u Hrvatsku, a porodica i prijatelji prikupili su tek nešto više od polovine potrebnih sredstava za Denisov oporavak.

Sa porodicom i drugovima Denis sada komunicira mimikom i stiskom ruke. To je, kaže majka, pravo čudo jer je deset meseci bio u takozvanoj vigilnoj komi. Prve reči pročitala mu je sa usana.

- Kaže, može palačinke, eto to su prve reči koje je moj sin izgovorio. Naravno, ja sam ih spremila za tri minuta, pet ih je pojeo. I tada nisam reagovala odmah. Mnogo veliki strah imate kad znate šta ste sve prošli, ne smete mnogo ni da se radujete nekim stvarima, a već za tugovanje da vam ne pričam šta smo sve prošli za ovih godinu dana - kaže Denisova majka Tanja Milovanović.

Foto: Printskrin RTS

Dok je bio u komi jedina nada bila je krajnje specifična operacija na mozgu u Hrvatskoj, Japanu ili Kini. Za nju i neophodnu rehabilitaciju bilo je potrebno 60.000 evra.

Akcije prikupljanja pomoći organizovali su Denisovi drugovi. Kako se on probudio iz kome bez operacije, prikupljenih 35.000 evra porodica će iskoristiti da odmah započne rehabilitaciju u specijalnoj bolnici u Krapinskim toplicama u Hrvatskoj.

Iznos je ipak nedovoljan za potpun oporavak.

- Najbolja bi recimo bila Baklofenska pumpa koja košta od 10-35.000 ugradnja, onda botoks da bi se zglobovi, koji su se ukoštali, mogli razgraditi jer je kalcifikacija stvorena za godinu dana nekretanja, onda robotika, ali to se sve posebno plaća - objašnjava Tanja.

Foto: Budi human

Za Denisovo izlečenje otvoren je tekući račun kao i nalog u humanitarnoj fondaciji "Budi human".

Porukom 1207 na broj 3030 svi možemo pomoći da Denis uspešno završi lečenje i potpuno se oporavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)