PROFESORA OPTUŽUJU ZA UZNEMIRAVANJE: Čeka se da studentkinje, posle ispovesti na društvenim mrežama, prijave predavača

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

06. 06. 2022. u 19:10

UPRAVA Arhitektonskog fakulteta pozvala je sve studentkinje koje su imale problem sa seksualnim uznemiravanjem u ovoj visokoškolskoj ustanovi da podnesu zvanične prijave, a njihov identitet ostaće zaštićen.

ПРОФЕСОРА ОПТУЖУЈУ ЗА УЗНЕМИРАВАЊЕ: Чека се да студенткиње, после исповести на друштвеним мрежама, пријаве предавача

Foto: A. Živković

U celu priču danas se uključilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je dalo nalog policiji da prikupi podatke vezane za navode studentkinja arhitekture da ih je seksualno uznemiravao jedan profesor, da bi se otkrilo postoji li neko krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Na brojne anonimne optužbe, koje kruže društvenim mrežama poslednjih dana, uprava je reagovala i formiranjem privremene ispitne komisije departmana za arhitekturu, nezavisne od katedre na kojoj predaje profesor kog su studentkinje optužile za seksualno maltretiranje. Ovo je za "Novosti" potvrdio dekan Arhitekture prof. dr Vladimir Lojanica.

- Svi navodi objavljeni na društvenim mrežama i u medijima anonimni su, a sve dok ne budu podnete zvanične prijave, ne možemo da reagujemo - rekao je prof. Lojanica. - Identitet onih koji podnesu prijave biće zaštićen, a oni bi trebalo da se obrate povereniku za ravnopravnost na Fakultetu, koji je obučen za ove vrste poslova. Na sajtu i preko Studentskog parlamenta objavili smo kontakt poverenika, kao i Pravilnik koji definiše vrste uznemiravanja i proceduru.

Dekan potvrđuje da studenti u ovom ispitnom roku neće biti dovedeni u priliku da o kvalitetu njihovog rada odlučuju ljudi sa katedre kojima više ne veruju, ali, naglašava, ta interna mera neće moći da opstane ako ne bude podneta zvanična prijava.

Poslednjih nekoliko dana društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitekture koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja iza kojih stoji jedan profesor, a za šta su znali asistenti sa njegove katedre. Na anketu "Ne osećam se bezbedno u sali profesora tog-i-tog", odazvalo se mnogo aktuelnih ili svršenih studentkinja, koje su se žalile na pohotne poglede, neprimerene komentare, dodire...

Devojke su objavile da se dotični profesor: "ponaša neprimereno, priđe devojkama previše blizu i ispipa im kosu, ramena", diše im za vrat, hvata ih za butine, uz pitanje kako bi se osećale ako bi pomerio ruku na gore, a "prošle godine na onlajn predavanju podelio je snimak sa polnim organima muškaraca i žena".

- Jednom je na ispitnom predavanju, gde je prisustvovala cela generacija, koleginici prokomentarisao kako se ofarbala i rekao: "Sad me podsećate na nju", i upalio skrinšot iz pornića sa nekom crnokosom devojkom - napisala je studentkinja.

Jedna devojka tvrdi da joj je rukom prikovao vrat za zid, a druga da joj je glavu gurao kao klupi. Na predavanjima je, navode, pio i vređao pojedince na rasnoj i nacionalnoj osnovi.

SVAKA PRIJAVA OZBILjNA

STUDENTKINjAMA i studentima se mora verovati, svakoj prijavi se mora pristupati krajnje ozbiljno, a mi smo, kao nacionalna institucija nadležna za sprečavanje svih vidova diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti, na raspolaganju za podršku i pomoć, poručila je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković. Ona je pozdravila ustanovljavanje poverenika za ravnopravnost Beogradskog univerziteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a