NEMCI, KO JE KRIV ŠTO NEMA SANJE? Na današnji dan 1999, prilikom bombardovanja Varvarinskog mosta nastradalo 10 civila

E. V. N.

30. 05. 2022. u 07:00

Opština Varvarin, meštani i građani širom zemlje danas obeležavaju i sećaju se pogibije 10 nevinih civila koji su nastradali tokom bombardovanja, a ove godine otkucava 23. godina. I niko za ovaj zločin nije preuzeo odgovornost!

НЕМЦИ, КО ЈЕ КРИВ ШТО НЕМА САЊЕ? На данашњи дан 1999, приликом бомбардовања Варваринског моста настрадало 10 цивила

Ostaci mosta 1999. / privatna arhiva

NATO snage su na ovaj dan u dva navrata bacile projektile na most na Velikoj Moravi. Osim nevino stradalih, u masakru je i 30 povređenih civila.

Vazdušni napad se dogodio tokom proslave praznika Svete Trojice. Meta agresora je bila udaljena svega 200 metara od pijace i stotinak metara od crkve. Pravoslavni praznik okupio je tada veliki broj meštana. Varvarinski most je pogođen sa dve rakete. Tom prilikom nastradali su talentovana učenica Matematičke gimnazije, petnaestogodišnja Sanja Milenković, sveštenik Milivoje Ćirić (66), Milan Savić (24), Vojkan Stanković (31), Zoran Marinković (33), Ratobor Simonović (38), Ružica Simonović (55), Stojan Ristić (56), Tola Apostolović (74) i Dragoslav Terzić (68).

I, svake godine žalimo za nevino nastradalima. Prošle godine obeležavanje ovog masakra proteklo je u manjem obimu zbog pandemije. Meštani, sveštena lica i predstavnici lokalne samouprave zajedno se okupe kako bi podelili bol i sećanje na nevine žrtve. Služi se sveta liturgija u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a pomen žrtvama bude održan u blizini mosta, nakon toga jedan venac se spušta niz Veliku Moravu.

Deset života je ugašeno na Varavarinskom mostu, ali je smrt mlade matematičarke duboko ganula Srbiju.

Sanja se tog dana sa dve drugarice vraćala sa pijace. Nakon što su prešle polovinu mosta odjeknule su detonacije. Tokom prvog napada nije zadobila povrede i pokušala je da pomogne prijateljicama, ali drugi napad je odneo njen život. Geler ju je pogodio u leđa. Njeni roditelji Zoran i Vesna, na putu ka mostu, gledali su kako im agresori uzimaju najdragocenije u životu. Iako su ekipe Hitne pomoći pokušale da pomognu Sanji i uputile je ranjenu u Kruševac, nakon par minuta njen život se ugasio.

Majka Vesna Milenković opisivala je tragediju koju je doživela, i govorila da iako je znala da joj deteta više nema, u njoj je tinjala nada.

Sanja Milenković / Foto Privatna arhiva

- Svako u svoje dete uloži život. Ono ti daje snagu da ideš napred i da se boriš. Nešto gradiš toliko godina, i u jednom trenutku sve nestane, i kad se okreneš ne vidiš ništa iza sebe. Sve sam izgubila - ćerku, najbolju drugaricu, ljubav... Sve je nestalo tog dana, nema više ničega i za mene će ovaj rat večno trajati - govorila je svojevremeno Sanjina majka.

U crkvi u kojoj se čuva sećanje na nevino stradale, tog dana je bila održana služba koju je tada služio sveštenik Milivoje Ćirić. Poginuo je posle službe, dok je pokušavao da spase druge.

- Sećam se da sam svuda tražila oca, od crkve do Doma zdravlja i nazad. Kod mosta, videla sam i da se našim autom prevoze ranjeni ljudi - ispričala je Verica Ćirić, sveštenikova ćerka. Milivoje Ćirić otrčao je do mosta nakon prvog napada. I za njega je drugi nalet raketa takođe bio koban. Kako su očevici tada opisivali, nastao je opšti metež. Samo je u porti crkve tada bilo oko 200 ljudi, a na ulici koja je delila svetinju i ćupriju, još oko 2.000.

Mučenici iz Varvarina / privatna arhiva

Napad na Varvarinski most izveli su bombarderi NATO koji su pripadali nemačkoj vojsci. Nemačka nikada nije preuzela odgovornost za desetoro nevino nastradalih. Nemački advokati su od 2001. godine vodili sudsku bitku u ime porodica žrtava i preživelih. Odluku o odbijanju ove tužbe doneli su Osnovni sud u Bonu, Viši sud u Kelnu, Savezni sud u Karlsrueu i Ustavni sud Nemačke. Nažalost, ni 23 godine nakon ovog masakra, niko nije preuzeo odgovornost za majke, očeve, ćerke, sinove, unuke, deke, bake, braću i sestre koji su nevino nastradali 30. maja u Varvarinu. Porodicama koje su izgubile svoje najbliže, Varvarincima koji su povređeni, i svim nadolazećim generacijama u našoj zemlji ostaje samo da čuvaju sećanje na ovaj masakr i otrgnu ga od zaborava. Jedino na ovaj način nevino nastradali i njihove porodice neće pretrpeti još jednu nepravdu.

RAT BIO ZA "LjUDSKA PRAVA"

NAKON Varvarina, komandant vazdušnih snaga NATO general Majkl Sort iz SAD, uputio je svoje pilote da ne napadaju mostove danju, vikendima, pijačnim danima ili praznicima. Sanja je umrla samo 10 dana pre nego što su bombe prestale da padaju.

- Ovaj rat, da se podsetimo, bio je predstavljen kao prvi u istoriji koji se vodi za ljudska prava. Njegov cilj bio je da zaštiti kosovske Albance od Miloševićeve ratne mašinerije. Ali, spasavajući njih, NATO je žrtvovao nevine kao što je Sanja - napisao je 11. marta 2000. godine Markus Gi, spoljnopolitički novinar.

FRESKA "VARVARINSKI MUČENICI"

VELIKA rekonstrukcija crkve koja se nalazi u blizini Varvarinskog mosta odigrala se 2012. godine. Bogomolju su oslikali Vladimir Skerlić i Boban Almažan. Jedinstvena freska pod krovom zdanja nosi ime "Varvarinski mučenici". Na njoj su trajno upamćene nevine žrtve bombardovanja mosta. Postali su anđeli čuvari crkve i naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!